Drevvatn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Drevvassbygda sett fra Tovenfjellet nordvest for bygda.

Drevvatn eller Drevvassbygda er ei bygd i Vefsn kommune i Nordland. Bygda ligger ved nord- og østenden av Drevvatnet, i tidligere Elsfjord kommune.

Drevvatn er hovedsakelig ei jordbruksbygd. Til Drevvassbygda regnes i tillegg til gården Drevvatnet også gårdene Drevvassbukta (også kalt Drevvassbotnet) og Dyrhaugen. Vasshøve (Vatshaug) ligger sørvest for bygda, og her gikk den gamle kommunegrensen Vefsn / Drevja - Hemnes / Elsfjord.

Drevvatn stasjon er et stoppested på Nordlandsbanen. Stasjonen ble åpnet i 1941, og ligger 92,9 moh. Fv241 fra Elsfjord passerer gjennom bygda, og fortsetter sørvestover gjennom Drevjadalen til Holandsvika og fylkesvei 78.

I den gamle skolebygningen i bygda ligger Drevvatn museum, som drives av Drevvatn historie- og museumslag. Skolebygget var ferdig i 1939, men ble ikke tatt i bruk før i 1945, da den under andre verdenskrig ble brukt av tyske soldater. Etter krigen var skolen i drift fram til 1967.

Drevvatn Bygdehus er samlingspunktet i bygda og er helt og holdent bygget på dugnad og sto ferdig 29.01.2000. Huset egner seg godt til store arrangementer som bryllup, dåp og åremålsdager.

Koordinater: 66°3′20,653″N 13°23′38,584″Ø