Else Lill Bjønnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Else Lill Bjønnes
Født29. nov. 1944Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelseForlegger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Else Lill Münter Bjønnes (født 29. november 1944 i Oslo) er en norsk forlegger og gründer.

Hun er utdannet lektor fra Universitetet i Oslo med fransk hovedfag, tysk mellomfag, litteraturvitenskap grunnfag og pedagogisk seminar.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Hun lærte forlagsvirksomhet i Dreyers Forlag, der hun i løpet av 3 år var ansvarlig redaktør for utgivelse av 59 titler.

Etter å ha jobbet 1 år i Fabritius forlagshus og fått en sønn, startet hun Kolibri forlag AS i 1982. Dette driver hun fortsatt. Kolibri har utgitt bøker i de fleste sjangre og har markert seg ved at mange titler har fått en lang levetid.

I hele sin tid som gründer og forlegger har Else Lill Bjønnes vært meget engasjert i bokbransjesaker, noe hennes debattartikler i Bok & Sunn og Aftenposten bærer preg av. Som første kvinnelige forlagseier ble hun i 1991 valgt inn i Den norske forleggerforenings styre og deltok i tre år på samtlige styremøter, der hun prøvde å gjøre livet lettere for små forlag.

Hun har vært engasjert i en rekke saker, og har gjort en særlig innsats vedrørende matallergier. Den praktiske barnematboken utkom i 1984 og ble en klassiker de neste 20 årene, og var den første boken for småbarnsforeldre som inneholdt spesialstoff om cøliaki og om matallergier og -intoleranser.

I 1986 utkom Allergikokeboken som hun var redaktør og medforfatter på. Den ble ansett som «bibelen» for matallergikere, revidert en rekke ganger og var i salg frem til 2010. For sitt mangesidige arbeid i Norsk cøliakiforening, ble hun utnevnt til hedersmedlem i 2014. For uten å ha vært formann i den landsomfattende foreningen gjennom 2 ulike perioder, var hun vederlagsfritt også i en årrekke redaktør for medlemsbladet Cøliaki-nytt.

Familie[rediger | rediger kilde]

Else Lill Bjønnes er datter av høyesterettsadvokat Wilhelm Münter Rolfsen (1913–2002),Oslo, og ektefellen Randi Sofie født Kvaal (1915-1997). Else Lill Bjønnes er en etterkommer av bl.a. eidsvollsmannen Jens Rolfsen og biskop Johan Nordahl Brun. Hun har vært gift med Sverre Bjønnes og de er foreldre til Erik Wilhelm Bjønnes.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Else Lill Bjønnes har utgitt en rekke kokebøker innen feltet, noen utarbeidet hun alene, andre i samarbeid med Norsk Cøliakiforening og et par medarbeidere:

  • Glutenfri mat – godt og sunt (1998)
  • Eggfri mat for en hver anledning (2001)
  • Glutenfri mat – godt og sunt 2 (2002)
  • Kokebok for deg som flytter hjemmefra (2003 og 2006)
  • Glutenfri mat – godt og sunt Gjærbakst og kaker (2007)
  • Glutenfri mat – godt og sunt Småretter og middager (2010)
  • Glutenfri mat – godt og sunt Gjærbakst og kaker (2013)

Kilder[rediger | rediger kilde]