Elmgreen & Dragset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kunstnerduoen Elmgreen & Dragset under utnevnelsen til æresdoktorer ved NTNU i 2015.

Elmgreen & Dragset er en kunsterduo bestående av danske Michael Elmgreen (f. 1961) og norske Ingar Dragset (f. 1969). De har arbeidet sammen siden 1995, og har siden slutten av 1990-tallet markert seg med en rekke arbeider som har vakt oppsikt på den internasjonale kunstscenen.

Elmgreen & Dragset har stilt ut i sentrale gallerier og ved større mønstringer verden over, som Tate Modern i London, Veneziabiennalen og The New Museum, New York. De bor og arbeider i Berlin. 27. mai 2008 ble deres minnesmerke over lesbiske og homofile ofre for de tyske nazistenes forfølgelser innviet. Det står i sørenden av Tiergarten-området i sentrum av byen, tvers overfor minnesmerket over jødene som ble drept i holocaust. Samtidig med innvielsen ble duoens video, «Memorial Kiss», vist en rekke steder over hele verden.

Sommeren 2009 imponerte den dansk-norske duoen på den 53. Veneziabiennalen med verket «The Collectors» på den danske og den nordiske paviljongen i Giardini. Kunstnerne tok utgangspunktet i paviljongene som mulige bosted, og konstruerte to fiktive kunstsamlere som begge hadde etterlatt seg en stor samling kunst og design. Utenfor den danske paviljongen var det plassert et "For Sale"-skilt og utenfor den nordiske paviljongen lå en mann og fløt med ansiktet ned i et svømmebasseng. Begge bygningene var dermed fraflyttet og publikum kunne gå og oppleve husenes deres og nøste opp historiene deres gjennom kunstverkene og designet og arkitektoniske endringer som kunstnerne hadde tilføyd. Verket fikk stor internasjonal oppmerksomhet, ga kunstnerduoen hederlig omtale under Veneziabiennalen og resulterte i Kunstkritikerprisen for 2009.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kunststubbDenne kunstrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.