Söderbergelektroden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Søderbergelektroden»)

Söderbergelektroden er en kontinuerlig, selvbrennende karbonelektrode som anvendes i elektrometallurgiske smelteovner og som katode i elektrolysebaserte smelteverk. Før utviklingen av denne kullelektroden som brant direkte og kontinuerlig brukte man forhåndsbakte elektroder som krevde at en operatører måtte stoppe smelteovnene for å montere nye elektroder når den gamle var brukt opp.

Elektroingeniøren Carl Wilhelm Söderberg (1876–1955) fikk den opprinnelige ideen til den kontinuerlige elektroden i 1916. Sammen med dr. ing. Mathias Ø. Sem ved Det norske selskab for Elektrokjemisk Industri (Elkem ASA) drev han forsøk på å utvikle en kontinuerlig elektrode ved å fylle en elektrodemasse av kull, tjære og bitumen inn i et jernrør med en jernkjerne som ble koplet til elektrisk kraft. Sammen med ingeniør Jens Westly utviklet han en modell med langsgående ribber på innsiden av elektrodemantelen for å bedre kontakten mellom denne og den bakte delen av elektroden. Til oppfinnelsens hovedpatent fra 1918 er det knyttet over 300 patenter.

Söderbergelektrodens stålmantel fylles idag med en pasta bestående av kalsinert antrasitt, petrolkoks og bek. Elektrodemassen brennes til en fast karbonelektrode etterhvert som den forbrukes og mates nedover i ovnen. Når elektroden brukes i prosesser der jern ikke er skadelig for produktet, som ved fremstilling av råjern, mates stålmantelen ned og forbrukes sammen med elektroden. Nye seksjoner kan da sveises på oventil. Fra 1924 ble søderbergelektroden også tatt i bruk aluminiumindustrien. Ved bruk i aluminiumelektrolyse er mantelen stasjonær og bare selve karbonelektroden mates inn i elektrolysebadet.

Oppfinnelsen førte til at Elkem ble et teknologiselskap med hele verden som arbeidsområde. En regner med at rundt 75 % av alle smelteverk basert på elektrisk kraft og reduksjonsovner verden over har kjøpt teknologien og utstyret fra Elkem. Selskapets forskningssenter ved Fiskaa bruk i Vågsbygd, like utenfor Kristiansand, er i dag en av verdens fremste laboratorium for ferrolegeringsindustrien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]