Eiker Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Eiker Arkiv er et lokalhistorisk arkiv for kommunene Øvre og Nedre Eiker, med en avdeling i hver kommune. Det ble etablert 1. januar 2003[1] og er et samarbeid mellom kommunenes bibliotek og Eiker Historielag. Nedre Eikers avdeling befinner seg på Solbergelva, i Solberg Spinderis Kanselli, mens det på Øvre Eiker befinner seg ved biblioteket i rådhuset i Hokksund. Fra det ble etablert har Eiker Arkiv vært medlem av Landslaget for Lokal- og Privatarkiv, og det er dessuten med i nettverkssamarbeidet for privatarkiv i Buskerud og Vestfold. Det er stort sett et dugnadsprosjekt, men med en kommunalt lønnet deltidsansatt leder for hver avdeling.

Formål og arbeidsområder[rediger | rediger kilde]

Arkivet oppbevarer og registrerer ulike typer lokalhistorisk dokumentasjon, for eksempel arkiv etter bedrifter og organisasjoner, fotografier, film, lydbånd, avisutklipp. Eiker Arkiv arbeider også med registrering av faste kulturminner og museale gjenstander samt digitalisering av denne dokumentasjonen. Resultatene gjøres tilgjengelig på arkivets nettsted, eiker.org. Videre bidrar arkivet til nettstedet Historieboka og lokalhistoriewiki. I regi av Eiker Arkiv arrangerer frivillige også ekskursjoner, holder foredrag og driver med forskning. I flere av kommunenes tettsteder har dessuten registreringsgrupper blitt opprettet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkivet ble opprettet etter at flere lokale aktører i lengre tid hadde samlet lokalhistorisk dokumentasjon, noe som kulminerte i et registreringsprosjekt som kartla det innsamlede i løpet av årene 2000 – 2002. Mens registreringen pågikk ble lokale grupper for fortsatt innsamling av slik dokumentasjon opprettet. Bilderegistreringsprosjektene Solbergelva i Bilder og Sameia Fotoarkiv stod sentralt i prosjektet som fra 2003 er videreføret av Eiker Arkiv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ lokalhistoriewiki.no: «Eiker Arkiv» (besøkt 3. april 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]