Hopp til innhold

Solberg Spinderi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Solberg spinderi
Tidligere navnDrammens Bomuldsspinneri
BransjeTekstilbedrift
Etablert1818
HovedkontorDrammen
LandNorge
Tjeneste(r)Garn
Grunnlegger(e)Hovel Helseth
Adm.dir.Jens Petter Høgmoen
Nettstedsolbergspinderi.no (nb)
Kart
Solberg Spinderi
59°46′02″N 10°04′37″Ø


Aksjeselskapet Solberg Spinderi ble grunnlagt i 1818 under navnet Drammens Bomuldsspinneri og er en av landets eldste bedrifter. Stiftelsesmøtet var 26. mars 1818, og dette regnes også som etableringsdato for A/S Solberg Spinderi.[1] I 1821 flyttet bedriften til Solbergelva i daværende Nedre Eiker kommune, for å utnytte vannkraftressursene i Solbergelva.[2]

Selskapet er fortsatt aktivt og holder til i samme lokalene, men i mindre omfang enn tidligere. En konkurs på 1990-tallet førte til en nedbemanning og endring i eierskapet. Virksomheten fortsatte produksjonen med maskinene i spinneri-bygningen etter konkursen, mens de øvrige gamle bygningene ble solgt.

Bygningene[rediger | rediger kilde]

Området har utviklet seg til å bli en næringspark med mange forskjellige virksomheter, fra regnskapskontor til møbelsnekkere. Kommunen og Voksenopplæringen var inntil 2012 leietakere.

Spinneribygningen rommer per 2021 bedriften. A/S Solberg Spinderi, butikken som kalles Fabrikkutsalget og andre virksomheter som leier lokaler av Solbergs eiendomsselskap..

Veveri-bygget

På området ligger videre en gul kontorbygning som kalles Kanselliet. På 2020-tallet eies dette bygget av Drammen kommune, og huser blant annet Solberg Opplæringssenter,[3] Kommunen eier også bygningen som kalles Verkstedet.[3] Verkstedet, ved inngangsporten til området, har blitt en del av kommunens kulturtilbud.

Det gamle veveriet ble gjort om til leiligheter og næringseiendom.

Området hadde tidligere eget vannverk og kloakkverk, men dette ble revet i forbindelse med byggingen av Spinnerisletta omsorgsboliger. Selskapets gamle arbeiderboliger er nå private hjem og leiligheter. Det gamle kapellet, Fredtun kapell, brukes av Nedre Eiker kirke til blant annet konfirmantundersvisning og speidergruppemøter.

Kanselliet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Solberg Spinderi i perioden 1818 – 1968». Eiker Arkiv. Besøkt 4. oktober 2021. 
  2. ^ «Vår historie». Solberg Spinderi. Besøkt 4. oktober 2021. 
  3. ^ a b «Solberg Spinderi». Drammen kommune (norsk). Besøkt 27. april 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ludvig Throndsen: A.s Solberg spinderi 150 år (utg.1968)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata