Eidsiva vannkraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eidsiva vannkraft
Org.formaksjeselskap
Org.nummer887 396 752
Bransje Kraftproduksjon
Etablert1. oktober 2004[1]
MorselskapEidsiva Energi
HovedkontorLillehammer
Antall ansatte170
Braskereidfoss kraftverk i Våler er eid av Eidsiva vannkraft

Eidsiva Vannkraft AS er et kraftselskap underlagt Eidsiva Energi som hvert år produserer 3,4 milliarder kilowattimer (TWh) fornybar vannkraft i 20 hel- og 24 deleide produksjonsanlegg. Selskapet drifter også 44 vannkraftverk for produsenter i Hedmark og Oppland.

Tilsammen produserer de 44 kraftverkene mer enn sju TWh hvert år. Eidsiva Vannkrafts andel av denne kraftproduksjonen er på rundt 3,4 TWh, og selskapet er dermed en av Norges 10 største kraftprodusenter.

Vannkraftverkene i Hedmark og Oppland har ulik alder, størrelse og konstruksjon. De eldste aggregatene (i Skjefstadfoss kraftverk i Glomma sør for Elverum) er nær 100 år gamle. Kraftverkene Framruste og Øyberget i Øvre Otta er nye. De ble satt i drift i 2005. En del av kraftverkene er elvekraftverk som produserer strøm av vannet som til enhver tid renner i elvene. Andre kraftverk har magasiner der vannet lagres. Disse kraftverkene produserer etter behov.

Eidsiva Vannkraft planlegger og gjennomfører også nye kraftutbygginger. Breidalsoverføringen i Skjåk er et av dem. Den ble satt i drift i 2008 og gir 125 millioner kilowattimer ny kraftproduksjon i eksisterende kraftverk. Flere andre prosjekter i Gudbrandsdalen og Østerdalen er under planlegging.

Rundt 190 mennesker arbeider med drift og vedlikehold av kraftverkene. En kraftsentral i Lillehammer fjernstyrer dammer og kraftverk. Administrasjonen holder til på Lillehammer.

Oddleiv Sæle er direktør i Eidsiva Vannkraft AS.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata