Hafslund E-CO Vannkraft Innlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Eidsiva vannkraft)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hafslund E-CO Vannkraft Innlandet
Offisielt navnHafslund E-CO Vannkraft Innlandet AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer887 396 752
BransjeKraftproduksjon
Etablert1. oktober 2004[1]
MorselskapHafslund E-CO Vannkraft
HovedkontorLillehammer
LandNorge
Antall ansatte170[2] (2019)
Braskereidfoss kraftverk i Våler er eid av Eidsiva vannkraft

Hafslund E-CO Vannkraft Innlandet AS (stiftet 1. oktober 2004 som Eidsiva Produksjon AS) er et norsk kraftproduksjonsselskap heleid av Hafslund E-CO Vannkraft, som drifter 44 vannkraftverk for produsenter i Innlandet.[3]

Rundt 190 mennesker arbeider med drift og vedlikehold av kraftverkene. En kraftsentral i Lillehammer fjernstyrer dammer og kraftverk. Administrasjonen holder til på Lillehammer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da selskapet kun var underlagt Eidsiva Energi produserte de årlig 3,4 milliarder kilowattimer (TWh) fornybar vannkraft i 20 hel- og 24 deleide produksjonsanlegg.

Tilsammen produserer de 44 kraftverkene mer enn sju TWh hvert år. Eidsiva Vannkrafts andel av denne kraftproduksjonen er på rundt 3,4 TWh, og selskapet er dermed en av Norges 10 største kraftprodusenter.

Vannkraftverkene i Hedmark og Oppland har ulik alder, størrelse og konstruksjon. De eldste aggregatene (i Skjefstadfoss kraftverk i Glomma sør for Elverum) er nær 100 år gamle. Kraftverkene Framruste og Øyberget i Øvre Otta er nye. De ble satt i drift i 2005. En del av kraftverkene er elvekraftverk som produserer strøm av vannet som til enhver tid renner i elvene. Andre kraftverk har magasiner der vannet lagres. Disse kraftverkene produserer etter behov.

Eidsiva Vannkraft planlegger og gjennomfører også nye kraftutbygginger.[når?] Breidalsoverføringen i Skjåk er et av dem. Den ble satt i drift i 2008 og gir 125 millioner kilowattimer ny kraftproduksjon i eksisterende kraftverk. Flere andre prosjekter i Gudbrandsdalen og Østerdalen er under planlegging.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata