Ehrenkreuz der Bundeswehr für Tapferkeit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ehrenkreuz der Bundeswehr für Tapferkeit
Ehrenkreuz Bundeswehr Tapferkeit wit.jpg
Basisdata
Type:Medalje
Land:Tyskland
Innført:13. august 2008
Tekniske data
Festeanordning:Medaljebånd
Rangering

Ehrenkreuz der Bundeswehr für Tapferkeit (Bundeswehrs æreskors for tapperhet) er en tysk utmerkelse. Medaljen ble innstiftet 13. august 2008 av en tyske forsvarsministeren Franz Josef Jung som den høyeste rangen av Ehrenzeichen der Bundeswehr. Korset ble første gang tildelt 6. juli 2009 til fire tyske ISAF-soldater etter at de hadde assistert andre soldater etter en selvmordsbombe i Afghanistan.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for etableringen av utmerkelsen var Tysklands militære bidrag i internasjonale oppdrag utenlands. Styrkene deltok også i kamp og dermed kom spørsmålet om belønning av innsats i strid opp. I 2008 ble Ehrenkreuz der Bundeswehr für Tapferkeit etablert som en ny høyeste grad av Ehrenzeichen der Bundeswehr. Utmerkelsen tildeles for tapperhet i stridsinnsats i felt.[1][2]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Ehrenkreuz der Bundeswehr für Tapferkeit er gjort i gull i en utførelse som er basert på den felles utforming av Ehrenzeichen der Bundeswehr, et likearmet bjelkekors med utsvingte armer.[3] Korset er utformet med markering av en ytre bord eller kant. Dette er det tradisjonelle symbol for Tysklands militære styrker og går tilbake til Jernkorset fra Napoleonskrigenes tid. Det er i dag merke for Bundeswehr. Midtmedaljongen over korsmidten har ørnen fra Tysklands riksvåpen omgitt av en eikekrans.

Medaljebåndet er svart med kantstriper i gull og rødt. Fargene svart, rødt og gult er fargene fra Tysklands flagg. Båndstripene har samme fargesammensetning som medaljebåndet. En eikebladsspenne markerer at utmerkelsen er tildelt for personlig tapperhet. Eikeblader og -kranser benyttes i militær sammenheng som symboler for tapperhet, styrke og patriotisme.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

De første tildelinger av Ehrenkreuz der Bundeswehr für Tapferkeit fant sted i 2009, da personell som hadde utmerket seg med innsats i Afghanistan ble hedret.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grünes Licht für Tapferkeitsauszeichnung, Bundeswehr.
  2. ^ Erlass zur Neufaassung des Erlasses über die Stiftung des Ehrenkreuzes der Bundeswehr[død lenke], Bundesministerium der VerteidigungBundesministerium der Verteidigung.
  3. ^ Die Ehrenzeichen der Bundeswehr, bilder av de forskjellige valører og trinn i Ehrenzeichen der Bundeswehr, Bundeswehr.
  4. ^ «Kanzlerin Merkel verleiht erstmals Tapferkeitsorden» Die Welt online, 5. juli 2009.