Ehrenzeichen der Bundeswehr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ehrenzeichen der Bundeswehr
BWEhrenkreuzGold.jpg
Basisdata
Type:Medalje/Kors
Land:Tyskland Tyskland
Innført:29. oktober 1980
Mottakere:Tysk militært og sivilt personell
Tekniske data
Festeanordning:Medaljebånd
Rangering

Ehrenzeichen der Bundeswehr (norsk: Forbundsforvarets ærestegn) er en tysk militær utmerkelse innstiftet 29. oktober 1980 av forbundspresident Karl Carstens.[1] Etableringen fant sted i anledning 25-årsjubileet for Bundeswehr, Tysklands forsvar. Utmerkelsen omfatter en medalje og æreskors i flere varianter, i alt fem trinn med til sammen sju varianter.

Bakgrunn og utvikling[rediger | rediger kilde]

Etableringen av Ehrenzeichen der Bundeswehr kom til etter initiativ av forsvarsminister Hans Apel,[2] som var medlem av Helmut Kohls regjering. Ehrenzeichen der Bundeswehr var de første særskilte militære utmerkelsene i Forbundsrepublikken Tysklands historie. Opprinnelig ble utmerkelsene tildelt for lang eksemplarisk og utmerket tjeneste.

Etter at Tyskland i flere tilfeller bidro med militære styrker til internasjonale oppdrag utenlands, der styrkene også deltok i kamp, kom spørsmålet om belønning av innsats i strid opp. I 2008 kom det til en ny høyeste grad, som tildeles for tapperhet i stridsinnsats i felt.[3] Utmerkelsen fikk da nye statutter.[4] Samtidig ble det i to av de eksisterende gradene innført en måte å anerkjenne ekstraordinær individuell innsats med eller uten fare for eget liv. Ehrenzeichen der Bundeswehr har dermed utviklet seg fra å være en anerkjennelse av lang og tro innsats, til også å belønne ekstraordinær personlig innsats og tapperhet i strid.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ved innstiftelsen i 1980 fikk utmerkelsen fire grader. Ved innføringen av den høyeste, femte grad for tapperhet i 2008, ble samtidig to av de eksisterende gradene delt i to trinn, der hver grad fikk en variant for framstående enkeltinnsats. Ehrenzeichen der Bundeswehr er etter endringene i 2008 inndelt i fem grader, der to av disse er delt i to, til sammen sju trinn. Fra høyeste til laveste trinn er disse:

 • Ehrenkreuz der Bundeswehr für Tapferkeit, for tapperhet i strid
 • Ehrenkreuz der Bundeswehr in Gold mit roter Umrandung, for særlig framstående enkeltinnsats med fare for eget liv og lemmer
 • Ehrenkreuz der Bundeswehr in Gold, for forbilledlig pliktoppfyllelse og innsats utenom det vanlige
 • Ehrenkreuz der Bundeswehr in Silber mit roter Umrandung, for særlig framstående enkeltinnsats uten fare for eget liv og lemmer
 • Ehrenkreuz der Bundeswehr in Silber, for forbilledlig pliktoppfyllelse og innsats utenom det vanlige
 • Ehrenkreuz der Bundeswehr in Bronze, for forbilledlig pliktoppfyllelse og innsats utenom det vanlige
 • Ehrenmedaille der Bundeswehr, for forbilledlig pliktoppfyllelse

De forskjellige trinn er uavhengig av hverandre på en slik måte at samme person kan tildeles flere varianter av utmerkelsen med rett til å bære alle.[2]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Advers og revers av Ehrenmedaille der Bundeswehr, samt båndstripe

Utformingen av utmerkelsen varierer etter trinn.[5] Medaljen er rund, mens utmerkelsen for øvrige trinn er utformet som et kors med utsvingte armer.

Medaljen er i bronse og bærer på advers et bjelkekors med lett utsvingte armer. Bjelkekorset er det tradisjonelle symbol for Tysklands militære styrker og går tilbake til Jernkorset fra Napoleonskrigenes tid. Det er i dag merke for Bundeswehr. Ørnen fra Tysklands riksvåpen er plassert over korsmidten. Motivet er omgitt av en eikekrans. Revers har innskriften «FÜR BESONDERE VERDIENSTE» (for særlige fortjenester) over tre linjer, tre eikeblader og «BUNDESWEHR» i en bue nederst. Også motiver på baksiden er omgitt av en eikekrans. Eikeblader og -kranser benyttes i militær sammenheng symboler som for tapperhet, styrke og patriotisme.

Æreskorset, med sine forskjellige valører og varianter, har ens grunnleggende utforming: Et likearmet bjelkekors med utsvingte armer. Korset er utformet med markering av en ytre bord eller kant. Midtmedaljongen over korsmidten har samme motiv som medaljen, det vil si korset med ørnen omgitt av en eikekrans. Æreskorset er utført i gull, sølv og bronse. I de to variantene av æreskorset i gull og sølv, som tildeles for særskilt fremragende innsats, er hovedkorsets ytre kant rød.

Æreskorset for tapperhet er identisk med æreskorset i gull, men har en eikebladsspenne i gull på medaljebåndet.

Medaljebåndet for alle varianter av utmerkelsen er svart med kantstriper i gull og rødt. Fargene svart, rødt og gult er fargene fra Tysklands flagg.

Båndstripene har samme fargesammensetning som medaljebåndet. Valør og variant markeres med en miniatyrvariant av utmerkelsen påsatt i midten av båndstripen.


Båndstriper for Ehrenzeichen der Bundeswehr
Ehrenzeichen der Bundeswehr für Tapferkeit Ehrenkreuz der Bundeswehr in Gold mit roter Umrandung Ehrenkreuz der Bundeswehr in Gold Ehrenkreuz der Bundeswehr in Silber mit roter Umrandung Ehrenkreuz der Bundeswehr in Silber Ehrenkreuz der Bundeswehr in Bronze Ehrenmedaille der Bundeswehr
GER Bundeswehr Honour Cross Bravery ribbon.svg
GER Bundeswehr Honour Cross Red Gold ribbon.svg
GER Bundeswehr Honour Cross Gold ribbon.svg
GER Bundeswehr Honour Cross Red Silver ribbon.svg
GER Bundeswehr Honour Cross Silver ribbon.svg
GER Bundeswehr Honour Cross Bronze ribbon.svg
GER Bundeswehr Honour Medal ribbon.svg

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ehrenzeichen der Bundeswehr tildeles av forsvarsministeren som belønning for lang og tro tjeneste og i anerkjennelse av personell som på en forbilledlig måte har utført sin plikt. Utmerkelsen kan tildeles både militært og sivilt personell. Hvert enkelt trinn kan tildeles direkte uten tidligere oppnåelse av lavere trinn. Tildeling av æreskorset i gull krever en minste tjenestetid på 20 år. For sølv er tjenestetiden minimum ti år og for bronse fem år. Æresmedaljen i bronse kan tildeles etter en minste tjenestetid på sju måneder.

Æreskorset i gull og sølv med røde kanter skjer på bakgrunn av enestående enkeltinnsats, slik som livredding. Ved tildeling av æreskorset i sølv og gull med rød innramming er det ikke krav om minste tjenestetid.

Tildeling av æreskorset for tapperhet kan skje på bakgrunn av enkeltinnsats som i tapperhet går langt ut over det som kan forventes.[2]

Utmerkelsen kan tildeles posthumt.[2] Den kan i særlige tilfeller også tildeles utenlandske sivile og militært personell fra andre land, når disse har ytt fremragende innsats for Bundeswehr. Første tildeling fant sted 6. november 1980.[6]

De første tildelinger av æreskorset for tapperhet fant sted i 2009 og gikk til personell som hadde utmerket seg med innsats i Afghanistan.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Sechster Erlass über die Genehmigung der Stiftung und Verleihung von Orden und Ehrenzeichen, Bundesministerium der Justiz.
 2. ^ a b c d Ehrenzeichen und Einsatzmedaille, Bundeswehr.
 3. ^ Grünes Licht für Tapferkeitsauszeichnung, Bundeswehr.
 4. ^ Erlass zur Neufaassung des Erlasses über die Stiftung des Ehrenkreuzes der Bundeswehr[død lenke], Bundesministerium der VerteidigungBundesministerium der Verteidigung.
 5. ^ Die Ehrenzeichen der Bundeswehr[død lenke], bilder av de forskjellige valører og trinn, Bundeswehr.
 6. ^ Antwort auf "Einführung einer Tapferkeitsauszeichnung für Bundeswehrsoldaten.", Direkt zur Kanzlerin, forbudnskansler Angela Merkels nettsted.
 7. ^ «Kanzlerin Merkel verleiht erstmals Tapferkeitsorden» Die Welt online, 5. juli 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]