Edwin av Mercia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Angelsaksiske jarldømmer.

Edwin av Mercia (død 1071; angelsaksisk Ēadwine) var den eldre broren av Morcar, jarl av Northumbria, sønner av Ælfgār, jarl av Mercia, og sønnesønner av Leofric, jarl av Mercia.[1] Han etterfulgte sin fars tittel og ansvar ved farens død i 1062. Han er referert til jarl Edwin (Eduin comes) i Dommedagsboken.[2]

Hans yngre bror Morcar ble valgt til jarl av Northumbria da Toste Godwinson, bror av kong Harald Godwinson, ble avvist av folket i Northumbria den 3. oktober 1065. I 1066 herjet Toste i Merica, men ble jagd tilbake av en samlet hær av Edwin og Morcar, og han flyktet da til Skottland. Senere i det samme året kom han tilbake, da som en del av invasjonshæren til kong Harald Hardråde av Norge. Edwin og Morcar samlet igjen en hær, men ble beseiret i slaget ved Fulford i nærheten av York den 20. september. Kun fem dager senere etter kom Harald Godwinsons hær, og både kong Harald Hardråde som Toste ble drept i slaget ved Stamford bru den 25. september. Etter at Harald Godwinson selv døde i slaget ved Hastings mot den normanniske invasjonen ledet av hertug Vilhelm av Normandie den 14. oktober samme år, forsøkte Edwin og Morcar å støtte et nytt regime under den unge Edgar Ætheling, en etterkommer av de gamle angelsaksiske kongene, men de feilet i å ta effektive skritt mot normannerne og ble snart underkastet hertug Vilhelm.

I 1068 forsøkte Edwin og Morcar å få gang et opprør i Mercia, men ble igjen raskt underkastet da Vilhelm Erobreren forflyttet seg mot dem med en hær. I 1071 forsøkte de atter å gjøre opprør, men Edwin ble forrådt til normannerne av hans eget følge og drept.

Edwins søster Edith av Mercia (eller egentlig Aldgyth av Mercia) hadde vært gift med kong Harald Godwinson inntil kongen ble drept i slaget ved Hastings i 1066. Hun selv døde en gang etter 1071. Hun fødte en sønn etter at hennes ektemann var død, Harald Haraldsson, som ble sendt til Norge og levde ved det norske hoffet fram til han døde i 1098.

Edwins landområder sentrert ved Gilling West i hans brors jarldømme i Northumbria ble gitt til normanneren Alain Le Roux i 1071 og distriktet fikk nytt navn, Richmondshire.

I TV-dramaet Blood Royal: William the Conqueror (1990) ble Edwin portrettert av skuespilleren Adam Bareham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Eadwine, earl of Mercia» (d. 1071): doi:10.1093/ref:odnb/52351 i Ann Williams: «Ælfgar, earl of Mercia (d. 1062?)», Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004 oxforddnb.
  2. ^ BoAr: FNQ: Hereward II
Forgjenger:
 Ælfgar av Mercia 
Jarler av Mercia
Etterfølger:
 Nedlagt