Edward William Clark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edward William Clark
Født30. nov. 1946Rediger på Wikidata (77 år)
Minneapolis
BeskjeftigelseKatolsk prest (1972–), katolsk biskop (2001–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedSt. John's Seminary
Our Lady Queen of Angels Seminary
NasjonalitetUSA
Våpenskjold
Edward William Clarks våpenskjold

Edward William Clark (født 30. november 1946 i Minneapolis i Minnesota i USA) er en amerikansk prelat i den katolske kirke. Han var hjelpebiskop i erkebispedømmet i Los Angeles fra 2001 til 2022.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Edward Clark er født og oppvokst i Minneapolis i Minnesota. Han ble utdannet i California, og gikk på det tidligere Our Lady Queen of Angels Seminary i Mission Hills i Los Angeles, og St. John's Seminary i Camarillo.[2]

Prest[rediger | rediger kilde]

Clark ble presteviet av erkebiskop Timothy Manning den 9. mai 1972,[1] og hadde deretter i sjelesørgerisk virke i erkebispedømmet i Los Angeles. Fra 1985 til 1988 studerte han ved Det pavelige gregorianske universitet i Roma, hvor han tok en doktorgrad i teologi.[2] Han fungerte som koordinator for religionsundervisning for videregående skoler fra 1988 til 1990, og ble utnevnt til president for St. John's Seminary College i 1994.[1]

Hjelpebiskop i Los Angeles[rediger | rediger kilde]

Den 16. januar 2001 ble Clark utnevnt til hjelpebiskop av Los Angeles og titulærbiskop av Garðar av pave Johannes Paul II. Han ble bispeviet en påfølgende 25. mars av kardinal Roger Mahony, med erkebiskopene William Levada og Justin Rigali som medkonsekratorer. Som hjelpebiskop var han regionalbiskop for Our Lady of the Angels Pastoral Region.

Innenfor USAs konferanse for katolske biskoper var Clark katolsk medformann for den anglikansk-romersk-katolske teologiske konsultasjon og som medlem av komiteen for troslæren, komiteen for afroamerikanske katolikker og komiteen for interreligiøse aktiviteter. [3] Innenfor California Conference of Catholic Bishops ledet Clark Committee on Education, leder av arbeidsgruppen for Native American Historic Concerns, medformann for Serra Committee og medlem av Strategic Concerns Conmittee. Clark var også president i Western Catholic Education Association, ansvarlig for akkreditering av katolske skoler i syv vestlige stater.

Pave Frans godtok hans sldersbetingede avskjed 15. februar 2022.[2]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Pope Appoints Auxiliaries in Los Angeles and San Bernardino; Auxiliary Bishop Patrick J. Sheridan Resigns». United States Conference of Catholic Bishops. 26. januar 2001. Arkivert fra originalen 28. juni 2011. Besøkt 15. februar 2022. 
  2. ^ «Rinunce e nomine, 15.02.2022» (pressemelding) (italiensk). Holy See Press Office. 15. februar 2022. 
  3. ^ clarke, lest 15. februar 2022