Edvard Moseid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edvard Moseid
Født18. apr. 1945[1]Rediger på Wikidata (77 år)
VenneslaRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Edvard Moseid (født 18. april 1945) er en norsk dyreekspert. Han vokste opp på Moseid gård i Vennesla. Han er mest kjent for arbeidet som direktør ved Kristiansand Dyrepark.[2]

Moseid var med på å bygge opp Kristiansand Dyrepark fra 1965 og var leder av parken fram til 2000. Moseid ble landskjent som «pappaen til Julius» i 1981 da TV-serien om sjimpansen Julius og hans oppvekst hjemme hos Moseid ble sendt på NRK for første gang.[2]

Edvard Moseid har døtrene Ane og Siv, som er kjent fra TV-serien om Julius og som søstrene til Julius. Datteren Tine ble født noen år senere.

I 2000 produserte Media Service AS for TV 2 dokumentaren Drømmen om den 7. himmel som handlet om Moseids tid som ansatt i Dyreparken fra 1965 til han gikk av i 2000.

Moseid er førtidspensjonert og har blant annet brukt tid i Kenya, hvor han arbeidet på et naturreservat i Sweetwaters.[2] Her arbeidet Moseid med bevaring og rehabilitering av sjimpanser. Han og kona Kirsten Engeset leder et fond (Chimpaid) for å hjelpe sjimpanser. Edvard Moseid utga i 2016 boka "Dyrehviskeren". Denne boka forteller om alt fra barndom, de tidlige årene i dyreparken og til nåtid.

Moseid er også kunstner, og har blant annet malt mange av akvarellene man kan finne på Rica Hotel Dyreparken.[3]

Han bor i dag i Lillesand utenfor Kristiansand.

Moseid ble i 1999 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Edvard_Moseid[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d (no) Edvard Moseid i Norsk biografisk leksikon
  3. ^ «Unikt familiehotell med høy "wow-faktor" - Rommene». Arkivert fra originalen 12. oktober 2018. Besøkt 12. oktober 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]