Edvard Moseid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edvard Moseid
Født18. april 1945 (74 år)
Vennesla
Nasjonalitet Norge

Edvard Moseid (født 18. april 1945) er en norsk dyreekspert. Han vokste opp på Moseid gård i Vennesla. Han er mest kjent for arbeidet som direktør ved Kristiansand Dyrepark.[1]

Moseid var med på å bygge opp Kristiansand Dyrepark fra 1965 og var leder av parken fram til 2000. Moseid ble landskjent som «pappaen til Julius» i 1981 da TV-serien om sjimpansen Julius og hans oppvekst hjemme hos Moseid ble sendt på NRK for første gang.[1]

Edvard Moseid har døtrene Ane og Siv, som er kjent fra TV-serien om Julius og som søstrene til Julius. Datteren Tine ble født noen år senere.

I 2000 produserte Media Service AS for TV 2 dokumentaren Drømmen om den 7. himmel som handlet om Moseids tid som ansatt i Dyreparken fra 1965 til han gikk av i 2000.

Moseid er førtidspensjonert og har blant annet brukt tid i Kenya, hvor han arbeidet på et naturreservat i Sweetwaters.[1] Her arbeidet Moseid med bevaring og rehabilitering av sjimpanser. Han og kona Kirsten Engeset leder et fond (Chimpaid) for å hjelpe sjimpanser. Edvard Moseid utga i 2016 boka "Dyrehviskeren". Denne boka forteller om alt fra barndom, de tidlige årene i dyreparken og til nåtid.

Moseid er også kunstner, og har blant annet malt mange av akvarellene man kan finne på Rica Hotel Dyreparken.[2]

Han bor i dag i Lillesand utenfor Kristiansand.

Moseid ble i 1999 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]