Edison State Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edison State Park
TheEdisonTower.jpg
Grunnlagt1933

Edison State Park
40°33′42″N 74°20′26″W

Edison State Park ligger i Melno Park i Middlesex i New Jersey, USA. Den dekker et område på 160 mål (160 000 ). Parken er satt opp til minne om stedet hvor den berømte oppfinneren Thomas Alva Edison hadde sitt laboratorium i Menlo Park. Edison gjorde over 600 oppfinnelser, slike som glødelampen og fonografen, det første apparatet for opptak og gjengivelse av lyd.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forskningslaboratoriet i Menlo Park var det første av sitt slag i verden. I oktober 1878 testet Thomas Edison bambusfibre, et filament som brant i en glødelampe i over 30 timer. Det var verdens første vellykkede lyspære. Før dette hadde Edison tre år tidligere i seks måneder, testet over tusen filamenter, Thomas Edison testet sin voks og tinfolie-fonograf ved å synge og spille av Mary Had a Little Lamb. Thomas Edison forbedret Alexander Graham Bells telefon ved å bruke kull i mikrofonen. I tillegg fant han opp et elektrisk tog og testet det på spor rundt hans laboratorium. I 1887 da Edison trengte et større laboratorium nærmere New York City, flyttet han forskningslaboratoriet til West Orange, New Jersey. De fleste bygningene er nå brent ned eller falt sammen. Bare to står igjen i dag, et glass-skur og Sarah Jordan Internat som ble flyttet i 1929 av Henry Ford til Greenfield Village i Dearborn, Michigan. De gjenværende konstruksjoner av de andre bygningene brukte Henry Ford til å bygge dem opp igjen i Greenfield Village, hvor de fremdeles kan sees. På dette historiske sted ble det bygget en minnehall, innviet den 11. februar 1938. Den er [1] 40 meter høy og i Art Deco-stil. Den er satt opp til minne om Trollmannen fra Menlo Park.

Edison State Park i dag[rediger | rediger kilde]

I parken er det et lite museum på to rom med memorabilia, slike ting som historiske lyspærer, fonografer, dynamoer og deler av Edisons elektriske tog og skinnegangen. Besøkende kan kjøre gratis med toget, men en blir anbefalt å donere i det minste fem dollar til Edison Memorial. Suvenirer kan også kjøpes. Tårnet er renovert etter at det ble satt på New Jerseys liste over bevaringsverdige historiske steder i 1997. (Tårnet ble stengt i 1992 etter at mursteiner begynte å falle ned fra den 54-år gamle frittstående struktur). Det er planer om å bygge en ny, større museumsbygning med mange gjør-det-selv-aktiviteter. Rundt det historiske to mål store museet er det en liten skog med et par turstier. I skogen er det en liten dam, en gress-slette og flere stup som er synlige fra stien. På Christie Street, verdens første med gatebelysning er det informasjonstavler som beskriver Menlo Park på Edisons tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Carlson, Laurie. Thomas Edison: His Life and Ideas. Chicago: Chicago Review Press, Incorporated, 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]