Edøyskipet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Funnet ble gjort i en åker like nord for Edøy gamle kirke

Edøyskipet er restene av et skip fra vikingtiden eller merovingertiden som er nedgravd i en tidligere stor gravhaug på jordet på Edøy i Smøla kommune i Møre og Romsdal. Skipet ble oppdaget i 2019 like ved skipsleia inn mot Trondheim. Området er undersøkt med georadar, og skipsfunnet vises som en «anomali» hvor georadaren avslører en skipsform under bakken [1]. Skipet ble funnet under en tidligere gravhaug like nord for Edøy gamle kirke. Gravhaugen har hatt en diameter på rundt 18 meter, og georadardataene antyder at de bevarte delene av skipet har en lengde på minst 13 meter. Ut fra dette kan en anslå at den opprinnelige lengden på skipet har vært 16-17 meter [2]. Restene etter Edøyskipet er ennå ikke gravd ut.

Funnstedet[rediger | rediger kilde]

Kartleggingen av marken ble foretatt i september 2018. Arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) undersøkte grunnen med en georadar som ved hjelp av elektromagnetiske signaler registrerer ulike jordsmonnsegenskaper, og som på denne måten kan lage et digitalt kart over strukturer under matjorden.[3]

Edøya er også kjent for Kulisteinen. Tvers over skipsleia i Edøyfjorden ligger Solskjel der det ble utkjempet to slag under Harald Hårfagres rikssamling rundt 900 og et slag i 1208 i borgerkrigstiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bjørneset, Olaug (22. november 2019). «Over 1000 år gammalt skip funne på Smøla». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 22. november 2019. 
  2. ^ «Skipsfunn på Edøy». NIKU. 22. november 2019. Besøkt 18. desember 2019. 
  3. ^ «(+) Geoskanning skal avdekke historien». www.tk.no (norsk). 28. september 2019. Besøkt 24. november 2019.