Dvergtapir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dvergtapir
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tapirus kabomani
Mario A. Cozzuol m. fl., 2013
Norsk(e) navn: dvergtapir,
liten svart tapir,
kabomanitapir
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: hovdyr
Familie: Tapirfamilien
Slekt: Tapirus
IUCNs rødliste:
ikke oppført (ny art)
Habitat: terrestrisk, våtmark og regnskog
Utbredelse: deler av Brasil og Colombia

Dvergtapir (Tapirus kabomani) er en tapirart som første gang ble påvist av forskere i 2013.[1] Tapirer er hovdyr og denne arten lever i delstatene Amazonas, Rondônia og Mato Grosso i Brasil og i departementet Amazonas sør i Colombia. Den trives på våtmark og i regnskog og er minst blant tapirene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Dvergtapiren skiller seg fra de andre tapirene gjennom en rekke anatomiske forskjeller. Arten er dessuten fysisk mindre enn de andre tapirartene. Kroppslengden utgjør cirka 130 cm, skulderhøyden cirka 90 cm, og vekten ligger på omkring 110 kg.[1] Behåringen er mørk, fra mørk grå til mørk brun. Den har en kortvokst, men definert man som vokser på en sagittalkam som begynner på hodet og ender ved skuldrene.[1] Kammen er imidlertid mindre definert enn hos amazonastapiren (T. terrestris)

Arten er basal i den linja som fører fram til amazonastapir (T. terrestris) og andestapir (T. pinchaque).[1]

Økologi[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om artens økologi, annet enn at forskere har funnet spor av løv og frø fra ulike palmer (Atalea maripa, Orbignya phalerata, og Astrocaryum aculeatum) i avføringen.[1] Som de andre tapirene er den natt- og skumringsaktiv og godt tilpasset et liv med nærhet til vann. Alle tapirer er gode svømmere som lett krysser over hurtigflytende elver og vann.

Arten jaktes jevnlig av det lokale karitianafolket, som kaller den liten svart tapir. Den antas å være relativt vanlig i det området den lever.

Slektstre[rediger | rediger kilde]

Slektstreet nedenfor er i henhold til Cozzuol m. fl. (2013).[1]

 Tapirus 


 Tapirus bairdii
 Tapirus kabomani
 Tapirus pinchaque Tapirus terrestris


 Tapirus indicus
Annet[rediger | rediger kilde]

Tapirus kabomani mangler fortsatt internasjonal anerkjennelse som en selvstendig art og er ennå ikke oppført i Catalogue of Life. Den står heller ikke oppført på IUCNs rødliste. Navnet «dvergtapir» er ikke offisielt i Norge, men kun ett av flere tenkelige navnealternativer. To andre er «liten svart tapir» og «kabomanitapir».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.