Hopp til innhold

Dverberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minnesmerke over falne fra Dverberg sokn 1940–45

Dverberg (nordsamisk: Dearka) er et lite tettstedAndøya. Stedet hadde ca. 240 innbyggere i 2001.

Dverberg var også navnet på en tidligere kommune i Nordland fylke med utstrekning tilsvarende dagens Andøy kommune. 1. januar 1924 ble denne kommunen delt i tre og Bjørnskinn og Andenes ble skilt ut som egne kommuner. Den gjenværende del av Dverberg kommune hadde 1477 innbyggere og beholdt navnet Dverberg kommune.

1. januar 1964 ble Dverberg slått sammen med Bjørnskinn og Andenes kommuner til den nye Andøy kommune. Dverberg kommune hadde ved sammenslåingen 1 719 innbyggere.

Dverberg er kjent som teaterbygda gjennom Teaterklubb'81. En teaterklubb for barn og unge som har eksistert i 30 år.[når?] Hvert år rundt juletider, bruker TK81 (Teaterklubb 81) og arrangere juleforestillinger. Som regel foregår disse på forskjellige datoer i desember og frem mot nyttår. I 2020 var et annerledes år for teaterklubben, grunnet koronapandemien, så var de nødt til å ha en forestilling digitalt. I 2020 ble det Ellinors julefortelling vist digitalt, den ble vist som en julekalender, der hvor man betalte en sum for å se en episode fra 1. desember til 24. desember (julaften). Teaterklubben drives av flere lokale, men lederen i TK`81 er Svein Spjelkavik.[trenger referanse]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]