Platycheirus amplus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Duskfotblomsterflue)
Hopp til navigering Hopp til søk


Platycheirus amplus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platycheirus amplus
Curran, 1927
Norsk(e) navn: duskfotblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster på våtmark.
Utbredelse: Palearktis, Nord-Amerika
utbredt i hele Norge .

Duskfotblomsterflue (Platycheirus amplus) er en liten, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt over hele Norge.


Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (7-10 mm), blankt gul og svart blomsterflue. Kroppen er noe bredere og mer påfallende hårete enn hos de fleste andre Platycheirus-arter. På hannens frambein er låret brungult med tette, mørke hår langs bakkanten, ingen av disse skiller seg særlig ut fra de andre. Leggen er gul, jevnt utvidet, ikke påfallende bred. Første fotledd er stort, hvitt, nærmest trapesformet, mye bredere enn leggen. De andre fotleddene er ganske små, omtrent halvparten så brede som det første. Det andre leddet er hvitt, leddene 3-5 gule. På mellombeinet har låret en markert knekk i midten, leggen har en tett dusk av mørke hår litt innenfor midten. Bakbeina er nesten helt mørke, det første fotleddet spoleformet. Bakkroppen er noe bredere enn vanlig hos Platycheirus-hanner. Det andre leddet har et par ganske små, gule tverrflekker, leddene 3 og 4 har hvert sitt par firkantede, gule flekker som bår ut til ytterkanten, men er bredt skilte i midten. Hunnen har fire par, ofte litt utydelige, gule flekker på bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på våtmarker, myrer og ved bredden av ferskvann. Larvene lever trolig av bladlus. De voksne fluene besøker gjerne blomster og flyr i mai-august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dette er en nordlig art som finnes fra Belgia og nordover i Europa, og i Alpene. Den forekommer også ved stillehavskysten i Russland, trolig også i resten av det nordlige Russland. I Nord-Amerika er den utbredt fra Alaska sør til det midtre USA. I Norge finnes den over hele landet, muligens bortsett fra høyfjellet og mesteparten av Finnmark.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]