Hopp til innhold

Dunkeldlerk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dunkeldlerk
Nomenklatur
Larix × marschlinsii = syn. Larix × eurolepis
Populærnavn
dunkeldlerk
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieFurufamilien
SlektLarix
Økologi
Utbredelse: hybrid, parker og hager, hogstfelt

Dunkeldlerk, (Larix × marschlinsii) er et bartre og en hybrid av europeisk lerk og japanlerk, i lerkeslekta av furufamilien (Pinaceae). Det er et ganske smalt og rett bartre som ble krysset første gang i en park i Dunkeld i Skottland i 1904, kanskje også samtidig i Sveits, men beskrevet først 7 år senere.

Arten blir inntil 40 m høy, men ikke mer enn 30 meter i Norden.[1] Barken er mellombrun med rødskjær, og furet. Skuddene har oransje-brun, tynn bark, med mørkebrune knopper og av og til tynt hårlag. De klargrønne nålene er lengre enn hos foreldreartene, gjerne inntil 50 mm lange. Hunnblomsteen er mørkt rubinrøde, sitter på en seng av unge nåler. Hannkongler blir tidlig mellombrune, er ovale og 4×2,5 cm store, med 30–50 lett åpne kongleskjell. Kongleskjellene lett bakoverbøyde og svakt bøyd spiss, men ikke utbøyde langs kanten. Konglene kan være svakt hårete.

Utbredelse i parker og hager, og etterhvert svært populær i plante- og hogstfelt for tømmerproduksjon. Den er tidvis forvillet, også i Norden.

Referanser og lenker

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Stenberg, Lennart et. al: Gyldendals Store nordiske flora, Oslo 2007, side 63.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]