Duften av kvinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Profumo di donna, en italiensk film fra 1974
Duften av kvinne
Scent of a Woman logo.png
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1992
Prod.landUSA
Lengde2 t. 36 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMartin Brest
ManusforfatterBo Goldman
Basert påProfumo di donna
MusikkThomas Newman
SjeffotografDonald E. Thorin
Annen informasjon
Budsjett31 000 000 dollar[1]
Totalomsetning134 095 253 dollar[2]
Premiere23. desember 1992 (USA)
18. mars 1993 (Norge)
Eksterne lenker

Duften av kvinne (Scent of a woman) er en amerikansk spillefilm fra 1992, regissert av Martin Brest og basert på den italienske filmen Profumo di donna fra 1974. Hovedrollene innehas av Al Pacino og Chris O'Donnell, med James Rebhorn, Philip Seymour Hoffman og Gabrielle Anwar i biroller.

Pacino ble tildelt Oscar-prisen for beste hovedrolle, og filmen ble Oscar-nominert for beste regi, beste film og beste filmatisering.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Charlie Simms er en student ved den eksklusive Baird School i New England. I motsetning til de fleste av hans jevnaldrende, ble ikke Charlie født inn i en velstående familie, og må få stipend for muligheten til å studere der. Charlie godtar en midlertidig jobb for å tjene penger til en fly-billett hjem til Oregon til jul. Kvinnen som velger å ansette ham ber Charlie ta vare på hennes onkel, pensjonert oberstløytnant Frank Slade, som Charlie oppdager er en lite samarbeidsvillig blind alkoholiker. Charlie og George Willis Jr., en annen student ved Baird School, er vitne til tre andre studenter som setter opp en spøk som offentlig ydmyker rektor Mr. Trask. Rasende over dette krever Trask at Charlie og George skal røpe navnene til de som stod bak spøken.

Etter at George har forlatt kontoret hans, tilbyr Trask en bestikkelse til Charlie: Han kan praktisk talt garantere at Charlie skal bli akseptert til Harvard University, men dersom Charlie avslører navnene til hans med-studenter. Charlie nekter å tyste, men er usikker på hva han burde gjøre. Frank Slade velger plutselig reise med Charlie til New York City. Frank forteller at han planlegger å snart begå selvmord. Charlie blir overrasket, og vet ikke om Frank er seriøs eller ikke. De besøker Franks brors hjem til en Høsttakkefest. Frank er en ubehagelig overraskelse for familien, ettersom han bevisst provoserer alle sammen - og kvelden ender i en voldsom krangel. Det avsløres også årsaken til Franks blindhet: En gang han var full forsøkte han å sjonglere flere håndgranater for å vise seg frem, men en av granatene eksploderte.

Da de kommer tilbake fra New York City, forteller Charlie om komplikasjonene hans ved skolen. Frank råder Charlie til å tyste på de andre studentene og få muligheten til å reise til Harvard. Frank tror George sannsynligvis kommer til å gi etter for presset om å snakke, og George sin familie har så mye penger at George egentlig ikke har behov for stipend. Senere ved en restaurant flørter Frank med Donna, en ung kvinne. Selv om han er blind, leder Frank henne i en spektakulær tango på dansegulvet. Den kvelden får han også tak i en kvinnelig eskorte. Dagen etter oppdager Charlie at Frank har kledt seg opp i en militær uniform, og forbereder seg på å begå selvmord med sin gamle tjenestepistol.

Charlie griper inn, og han får tak i pistolen. De to returnerer deretter til New England. Ved skolen havner Charlie og George i en formell utredning foran alle de andre studentene og disiplinærutvalget ved fakultet. I det rektor Trask skal åpne saksgangen, vender Frank uventet tilbake til skolen deres og blir med Charlie for å støtte ham. Til sitt forsvar har George fått hjelp fra hans meget velstående far. Selv om han fremdeles sliter med avgjørelsen sin, gir ikke Charlie noe informasjon - så rektor Trask anbefaler at Charlie skal sparkes ut av skolen for godt.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. juni 2013. Besøkt 4. april 2013. 
  2. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]