Hopp til innhold

Royal Mint

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Royal Mint
Org.formLimited Company
BransjeMyntpreging
Etablert1279[1] (London)
MorselskapHM Treasury (2009–)
HovedkontorLlantrisant
Royal Mint Court (18091967)
Tower of London (1279–)
LandStorbritannia
Nettstedwww.royalmint.com (en)
Kart
Royal Mint
51°33′18″N 3°23′13″V

Royal Mint (den kongelige mynt) er foretaket som har ansvar for å lage mynter (mynte) i Storbritannia. Organisasjonen har sin historie tilbake til 886, da det første sentrale myntslageriet, London Mint, ble opprettet. Først i det 15. århundre fikk Royal Mint enerett på å slå mynt i Storbritannia. Den mest kjente sjefen for Royal Mint er Isaac Newton, som tiltrådte embetet i 1696.

Royal Mint opererer nå (siden 1975) som et Government Trading Fund, hvilket i praksis betyr at det drives som et statseid selskap. Foretaket slår ikke bare mynt for Storbritannia, men lager og eksporterer mynter til mange andre land. Den produserer også militære medaljer, minnemedaljer og lignende for staten, skoler og bedrifter.

Royal Mint holder til i Llantrisant i Wales. Sikkerheten ivaretas av en bevæpnet enhet fra Ministry of Defence Police

Mynter som produseres for staten har siden 1282 blitt kontrollert for størrelse, vekt og kjemisk sammensetning i den årlige Trial of the Pyx.

Britiske sedler lages av Bank of England. I Skottland og Nord-Irland har alle etablerte banker rett til å lage sedler, mot å deponere et tilsvarende beløp i Bank of England.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.researchgate.net[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]