Dronning Elisabeth IIs gulljubileumsmedalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Båndstripe for Dronning Elisabeth IIs gulljubileumsmedalje

Dronning Elisabeth IIs gulljubileumsmedalje (engelsk: Queen Elizabeth II Golden Jubilee Medal, fransk: Médaille du jubilé d'or de la reine Elizabeth II) er en britisk og canadisk minnemedalje innstiftet i 2002 i anledning dronning Elisabeth IIs 50-årsjubileum som regjerende monark.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljen har forskjellig utforming etter om den ble utdelt i Storbritannia eller Canada.

Den britiske varianten av medaljen er i forgylt koppernikkel og har en diameter på 32 mm.[1]avers har den dronning Elisabeth IIs brystbilde oppvoksende fra medaljens nedre kant. Dronningen bærer krone på hodet. Portrettet har omskriften «ELIZABETH • II • DEI • GRA • REGINA • FID • DEF». På reversen har medaljen det kongelige våpenskjold med en krone over. Motivet er flankert av årstallene «1952» og «2002».

Den canadiske versjonen, innstiftet 15. februar 2002,[2] er i forgylt bronse.[3] Diameteren er 32 mm.[4] Dronningens portrett er plassert i midten av medaljen. Hun har Georg IVs statsdiadem på hodet.[4] I canadisk versjon lyder omskriften «QUEEN OF CANADA» og «REINE DU CANADA». På reversen finnes et stilisert lønneblad med det kronede kongelige monogram. Lønnebladet er et canadisk nasjonalsymbol, som blant annet finnes i Canadas flagg. Motivet har en omskrift med «CANADA» nederst og årstallene «1952» og «2002» på sidene av motivet i midten.

Medaljebåndet er blått med en smal rød midtstripe med bredere hvite striper utenfor dette og med smale røde kantstriper ytterst på båndet. Begge lands versjoner av medaljen benytter identisk medaljebånd.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

I Storbritannia ble medaljen tildelt tjenestegjørende i det britiske forsvaret som hadde fem års tjeneste bak seg.[5] Medaljen ble også tildelt politifolk, personell i brann-, ambulanse- og redningstjenesten, samt medlemmer av kongefamilien og hoffet. Omkring 400 000 medaljer ble utdelt.[1]

I Canada ble medaljen tildelt personer fra forskjellige deler av samfunnslivet og på bakgrunn av fortjeneste. Medaljen ble tildelt for fremragende og forbilledlig innsats for lokalsamfunn og landet som helhet. Totalt ble 46 470 medaljer utdelt. Det største antallet tildelinger (10 000) gikk til personer tilknyttet nasjonale og frivillige organisasjoner, personell i Canadas forsvar (8 000) og Royal Canadian Mounted Police (2 200) og offentlig tjeneste (4 000), samt til personer nominert av parlamentsmedlemmer (6 020), senatorer (2 100) og mottagere i provinsene og territoriene (7 000).[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Medal Yearbook 2010, Honiton: Token Publishing, s. 199.
  2. ^ «Orders in Council. Commemorative Medal for Her Majesty Queen Elizabeth II's Golden Jubilee» Arkivert 23. mai 2013 hos Wayback Machine., Canada Gazette, årg. 136, nr. 18, 4. mai 2002.
  3. ^ «Queen Elizabeth II Golden Jubilee Medal», Canadas generalguvernør.
  4. ^ a b c Christopher McCreery: The Canadian Honours System, Toronto: Dundurn Press, 2005, s. 293–295.
  5. ^ «The Queen's Golden Jubilee Medal», nettside fra Ministry of Defence, Storbritannia, arkivert av The National Archives.