Dred Scott v. Sandford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Omslaget til rettsreferatet i saken Dred Scott v. Sandford.

Dred Scott v. Sandford var en sak ført i USAs høyesterett 1857, som fratok afroamerikaner føderal rettslig handleevne og tillot slaveri i de føderale territoriene. Missouri-kompromisset ble erklært for forfattningsstridig.

Saken[rediger | rediger kilde]

Dred Scott, en afroamerikansk slave hadde av sin eier, John F.A. Sanford, blitt ført til Minnesotaterritoriet hvor Kongressen forbød slaveri. Han anla derfor denne saken og krevde sin frihet. I de lavere domstolene hadde han fått medhold, men i en anket dom som ble avsagt med stemmetallene 7-2 ble han dømt i Høyesterett.[1] Dred Scott ble representert i Høyesterett av Montgomery Blair og George Ticknor Curtis.

Dommem[rediger | rediger kilde]

I dommen som var skrevet av Høyesteretts ordfører Roger B. Taney, ble det fastsatt at en afroamerikaner ikke kunne være amerikanske borgere og at de derfor manglet føderal rettslig handleevne[2][3] Domstolen fant at Kongressen ikke hadde konstitusjonell rett til å regulere slaveriet i de Føderale Territoriene.

Domsgrunnlaget[rediger | rediger kilde]

Det domsgrunnlage som Roger B. Taney ga og Domstolens flertall fant gyldig, ble sammenfattet: Domstolen fant at personer av afrikansk byrd ikke er eller kan bli borgere etter De De forente staters forfatning. Forfatningen gir Kongressens rett å regulere de føderale territoriene og gjelder kun i de territorier som tilhørte De forente stater da forfatningen ble ratifisert. Missouri-kompromisset som forbød slaveri i de territorier som ble tilegnet etter den meksikanske krigen gjelder derfor ikke.

Rettsvirkningen opphevd[rediger | rediger kilde]

Det Thirteenth Amendment og Fourteenth Amemdment til USAs grunnlov forbød slaveriet 1865 og ga afroamerikanske statsborgerskap 1868.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://web.archive.org/web/20151109052405/http://www.cqpress.com/context/constitution/docs/legislation.html. Arkivert fra originalen 9. november 2015. 
  2. ^ American Heritage
  3. ^ Sandford: The Court's Most Dreadful Case and How it Changed History," Chicago-Kent Law Review 82(2007)3:3-48.