Dred Scott v. Sandford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Omslaget til rettsreferatet i saken Dred Scott v. Sandford.

Dred Scott v. Sandford var en sak ført i USAs høyesterett 1857, som fratok afroamerikaner føderal rettslig handleevne og tillot slaveri i de føderale territoriene. Missouri-kompromisset ble erklært for forfatningsstridig.

Dred Scott, en afroamerikansk slave hadde av sin eier, John F.A. Sanford, blitt ført til Minnesota-territoriet hvor Kongressen forbød slaveri. Han anla derfor sak og krevde sin frihet. I de lavere domstolene hadde han fått medhold, men tapte i Høyesterett etter en votering med stemmetallene 7-2.[1] Dred Scotts sak ble ført for Høyesterett av Montgomery Blair og George Ticknor Curtis.

Dommen[rediger | rediger kilde]

I dommen som var skrevet av Høyesteretts ordfører Roger B. Taney, ble det fastsatt at afroamerikanere ikke kunne være amerikanske borgere og at de derfor manglet føderal rettslig handleevne[2][3] Domstolen fant at Kongressen ikke hadde konstitusjonell rett til å regulere slaveriet i de føderale territoriene.

Førstvoterende Roger B. Taneys votum, som flertallet av dommerkollegiet tiltrådte, la til grunn at personer av afrikansk byrd ikke var eller kunne bli borgere etter De forente staters forfatning. Forfatningen ga, ifølge domsavsigelsen, Kongressen rett til å regulere de føderale territoriene, og gjaldt kun i de territorier som tilhørte De forente stater da forfatningen ble ratifisert. Missouri-kompromisset som forbød slaveri i de territorier som ble en del av De forente stater etter den meksikanske krigen, gjaldt derfor ikke.

Rettsvirkningen opphevd[rediger | rediger kilde]

Det trettende grunnlovstillegget, som ble vedtatt i 1865, forbød slaveri i USA, og det fjortende grunnlovstillegget til USAs grunnlov ga i 1868 afroamerikanere statsborgerskap.

Historien om rettssaken og bakgrunnen for den er en del av utstillingen om afroamerikansk historie i Gateway Arch nasjonalpark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://web.archive.org/web/20151109052405/http://www.cqpress.com/context/constitution/docs/legislation.html. Arkivert fra originalen 9. november 2015. 
  2. ^ American Heritage
  3. ^ Sandford: The Court's Most Dreadful Case and How it Changed History," Chicago-Kent Law Review 82(2007)3:3-48.