Doubt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Doubt
Generell informasjon
Utgivelsesår2008
Prod.landUSA
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Patrick Shanley
ProdusentScott Rudin
ManusforfatterJohn Patrick Shanley
Basert påDoubt: A Parable 
av John Patrick Shanley
MusikkHoward Shore
SjeffotografRoger Deakins
KlippDylan Tichenor
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett20 millioner dollar
Totalomsetning50,9 millioner dollar[1]
Prod.selskapScott Rudin Productions
DistributørMiramax Films
Premiere
  • 30. oktober 2008 (2008-10-30) (AFI Fest)
  • 12. desember 2008 (2008-12-12) (USA)
  • 16. januar 2009 (2009-01-16) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Doubt er en amerikansk dramafilm fra 2008, regissert av John Patrick Shanley. Filmen er basert på Shanleys Pulitzer-vinnende skuespill Doubt: A Parable. Scott Rudin var produsent. Filmen utspiller seg i 1964 på en katolsk skole i Bronx, hvor søster Aloysius (Meryl Streep) er rektor. Søster James (Amy Adams) forteller Aloysius at fader Flynn (Philip Seymour Hoffman) viser unormalt mye oppmerksomhet til skolens eneste svarte student, Donald Miller. Aloysius begir seg ut på et korstog for å få Flynn sparket fra stillingen. Viola Davis spiller Donald Millers mor, fru Miller, som ønsker at Aloysius skal glemme saken.

Filmen hadde premiere 30. oktober 2008 på det amerikanske filminstituttets årlige filmfestival. Den hadde kinopremiere i USA 12. desember 2008 og i Norge 16. januar 2009. Streep, Hoffman, Adams og Davis fikk alle god kritikk for sine rolletolkninger i filmen, og de ble nominert til hver sin Oscar under den 81. Oscar-utdelingen i 2009.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fader Brendan Flynn (Philip Seymour Hoffman) er en karismatisk prest ved en katolsk barneskole i Bronx som forsøker å lette på skolens strenge reglement. Reglementet har i en lang årrekke blitt overholdt av søster Aloysius (Meryl Streep), skolens konservative rektor som tror på makt og disiplin.

Etter hvert tar skolen i mot sin første svarte elev, Donald Miller (Joseph Foster). Naive og uskyldige søster James (Amy Adams) forteller Aloysius at fader Flynn har vist unormalt mye oppmerksomhet til Donald. Søster Aloysius begir seg ut på et korstog for å få frem sannheten og for å få Flynn sparket fra stillingen. Donald Millers mor (Viola Davis) bønnfaller Aloysius om å glemme saken, ettersom Flynn er den eneste som har vært snill mot sønnen.

Uten bevis har Aloysius kun sin egen overbevisning å gå etter, og det er ingen rom for tvil.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Meryl Streep ble nominert til en Oscar for sin rolleskildring.

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Espen A. Eik fra Aftenposten var fornøyd og skrev: «Dialogen står i sentrum, fortettet og skarp. Gjennom en liten håndfull svært effektive scener, gjerne bare med to aktører, belyses en uklar situasjon fra flere sider. Etiske spørsmål reises og gis flere mulige svar, men alltid med et vindu litt på gløtt slik at tvilen kan komme snikende inn.»[2] Han mente at filmen likevel hadde preg av å være basert på et skuespill, og at Shanley burde brukt flere filmatiske virkemidler. Eik roste også innsatsen til skuespillerne:

Meryl Streep og Phillip Seymour Hoffman er forlengst etablert som de fremste på sine felt, og de viser igjen hvorfor. Streeps tolkning av søster Aloysius fremstår som noe karikert, helt til man skjønner at Aloysius spiller også for sine omgivelser. Se spesielt opp for Viola Davis i rollen som Millers mor, en birolle som gjør mye for å forklare noe som var uklart, og ikke minst forvanske det som synes enkelt.[2]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Doubt ble nominert til flere bransjepriser, blant annet tre BAFTA-priser, seks Critics' Choice Movie Awards, fem Golden Globe-priser og fem Screen Actors Guild Awards. Streep vant en Screen Actors Guild Award for sin rolleskildring i filmen. Doubt var i tillegg nominert til fem Oscar-priser under den 81. Oscar-utdelingen i 2009:[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Doubt». Box Office Mojo. Besøkt 26. januar 2018. 
  2. ^ a b Espen A. Eik (15. januar 2009). «Kvalitet i alle ledd». Aftenposten. Besøkt 26. januar 2018. 
  3. ^ «The 81st Academy Awards (2009) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 26. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]