Douaumont Ossuaire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Douaumont Ossuaire
LandFrankrikes flagg Frankrike
Grunnlagt1920
Nettsidewww.verdun-douaumont.com/
Kart
Douaumont Ossuaire
49°12′30″N 5°25′25″Ø

Fra kirkegården
Oversiktsbilde av deler av kirkegården

Douaumont Ossuaire er et minnesmerke og kirkegård for franske og tyske soldater som døde under slaget ved Verdun. Det ble bygd et stort mausoleum over alle levningene etter soldatene som falt, da opprydningsarbeidet etter krigen begynte. Mausoleet inneholder levninger etter tyske og franske soldater og er i dag et høyt aktet minnesmerke og gravplass etter de menneskene som ble drept i slaget.

Mausoleet[rediger | rediger kilde]

Byggingen av minnesmerket ble påbegynt allerede i 1920 da nødvendigheten var stor for å få fjernet alle levninger etter mennesker på slagmarken. Arbeidet med bygningen og kirkegården fortsatte i mange år, og ble først åpnet i 1932. Bygningen er delt inn i 18 alkover som hver dekker to rom med levninger. Tilsammen er det levninger etter over 120 000 soldater i mausoleet. På veggene står navnene til savnede soldater som aldri er blitt identifisert.

Kirkegården[rediger | rediger kilde]

Kirkegården ved siden av mausoleet er en av Frankrikes største, med over 12 000 markerte graver av franske soldater. Det er en islamsk del og en jødisk del hvor jøder og muslimer er begravd separat i hver ende av selve kirkegården. En litt særegen ting med denne gravplassen er at den ligger rett oppå den tidligere slagmarken, og området rundt under løvskogen som ble plantet etter krigen, er fortsatt kupert etter de utallige granatnedslagene som slo ned i ingenmannsland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]