Dorothy Stratten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dorothy Stratten (født Dorothy Ruth Hoogstraten 28. februar 1960 i Frelsesarmeens sykehus i Vancouver, British Columbia, død 14. august 1980) var en canadisk modell og skuespillerinne.

Strattens foreldre var Simon og Nelly Hoogstraten, som var nederlandske innvandrere som slo seg ned i Canada før Stratten ble født. I 1961 ble broren John Arthur født. Hennes søster Louise Stratten ble født i mai 1968. I 1977 begynte Stratten å studere ved Centennial High School i Coquitlam der hun møtte Paul Snider som arbeidet som hallik, og som forførte henne. Snider sendte senere profesjonelle naken-bilder av henne som ble sendt til Playboy Magazine. Fordi Stratten var mindreårig måtte moren undertegne utgivelsen av Strattens fotografi, men hun nektet og dermed ble hennes signatur forfalsket.

I 1979 flyttet Stratten sammen med Snider til Los Angeles. Stratten var gjesteskuespiller i flere episoder av TV-seriene Buck Rogers og Fantasy Island. Stratten hadde en affære med Peter Bogdanovich som regisserte hennes første og eneste store film. Snider leide en privat etterforsker for å følge Stratten. Paret tok ut separasjon og Stratten flyttet inn hos Peter Bogdanovich, og hun planla å ta ut en skilsmisse fra Snider da hun ble drept i august 1980.

Stratten var Playboy Playmate of the Month i august 1979 og Playmate of the Year i 1980. Stratten ble myrdet i en alder av tjue år av sin fraskilte ektemann og manager Paul Snider, som begikk selvmord samme dag. Peter Bogdanovich skrev en bok om Stratten med tittelen The Killing of a Unicorn som ble publisert i 1984. Fire år senere, i en alder førtini år, giftet han seg med Strattens søster Louise, som var tjue år gammel på denne tiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]