Dorg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En kunstners versjon av dorgfiske etter tunfisk.
Fiskefartøy dorgfisker etter tunfisk i Atlanterhavet.
Fiskefartøy dorgfisker etter tunfisk i Stillehavet.

En dorg er et fiskeredskap som består av et snøre med søkke og fortom med en eller flere kroker. En kan bruke både naturlig og kunstig agn. Dorgen slepes etter båten i sakte fart. Båter som brukes til dorgfiske har derfor ofte motorer som er spesielt tilpasset denne formen for fiske.

Dorging er en teknikk som benyttes i havfiske til å fange store arter som lever i åpne havområder, slik som tunfisk. I norske farvann er det særlig dorgefiske etter makrell som er aktuelt. Dorging er spesielt utbredt langs Skagerrakkysten. Historisk foregikk makrelldorging med dekkede fartøy i Nordsjøen. Dorging etter sjøørret har også lange tradisjoner. Dorging i ferskvann er også vanlig. Otring etter ørret kan betegnes som en form for dorging.

Trolling[rediger | rediger kilde]

Trolling er en variant av fisketeknikken dorging, der mange fiske stenger benyttes samtidig. Det kan være seks stenger eller mer. I Norge var Mjøsa og Tyrifjorden blant de mest kjente innsjøene hvor trolling var utbredt, men i disse innsjøene er det innført en grense på maks fire stenger i båten, som da kan beregnes som ett enkelt fiske. Nå er det kun i Eikeren det kan drives lovlig trollingfiske i Norge, der er det mulig og løse eget trollingkort og fiske lovlig med ti stenger, mens trolling er i Sverige er mest utbredt i Vänern og Vättern.

Litteratur[rediger | rediger kilde]