Donald Cotton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Donald Cotton (født 26. april 1928, død 28. desember 1999) var en forfatter for radio og TV i svart-hvittperioden. Han skrev også flere musikalrevyer for teateret. Verkene hadde ofte en komisk vri.

I april 1965 tok Donald Tosh over som manuskriptredigerer for science fiction-serien Doctor Who etter Dennis Spooner. Han kontaktet deretter Cotton for å få ham til å skrive for serien. Tosh og produsenten John Wiles ville flytte grensene i serien og de følte at Cotton ville gjøre serien mer komisk. Cottons første manuskript var The Myth Makers. Episodetitlene for denne historien ble forandret av BBC fordi de ikke likte ordspillene Cotton brukte. Den eneste tittelen som er hans er Small Prophet, Quick Return, som ble brukt på den andre episoden. William Hartnell, som spilte Doktoren, var visstnok lite imponert over historien og kom i uoverensstemmelse med flere av dem som jobbet på serien da historien ble tatt opp. Dessverre finnes ingen av episodene i BBCs arkiv.

Tosh og Wiles var så fornøyde med historien at de bestilte en til fra Cotton 30. november 1965. Denne historien ble hetende The Gunfighters. Denne skulle, i likhet med den forrige historien, være en humoristisk historie satt til en periode i jordens fortid. Den ville vesten ble valgt (en periode som Hartnell senere påstod at han foreslo) og spesielt revolverkampen ved OK Corral 26. oktober 1881. Cotton brukte ikke historisk forskning, men fremstilte Wyatt Earp og Doc Holliday som henholdsvis en håndhever av loven og en antihelt, slik de ble fremstilt i annen fiksjon.

Til Cottons ergrelse forlot både Wiles og Tosh sine stillinger på slutten av desember i 1965. Innes Lloyd tok over som produsent og Gerry Davis som manuskriptredigerer. Lloyd og Davis mislikte historier som foregikk i jordens fortid og de mente at seerne foretrakk science fiction-historier. De likte heller ikke de komiske elementene i The Gunfighters. I en periode overveide de om de skulle kansellere produksjonen av historien og bytte den ut med Ian Stuart Blacks The Savages. The Savages ble senere produsert og vist etter The Gunfighters. Da The Gunfighters ble vist på TV fikk de siste tre episodene lavere poengsummer i seervurderingene enn noen episoder av serien hadde fått før. Episoden The O.K. Corral fikk bare 30% og er fremdeles den episoden av Doctor Who med lavest poengsum. Disse resultatene gjorde at Lloyd bestemte seg for å kvitte seg med historier som foregår i jordens fortid. Episoden The O.K. Corral har ikke regissøren Rex Tucker kreditert i rulleteksten fordi han hadde en krangel med Lloyd om hvordan episoden skulle klippes.

The Gunfighters ble Donald Cottons siste bidrag til Doctor Who. Han sendte inn en historie til kalt The Herdsmen of Aquarius (eller The Herdsmen of Venus) i juni 1966, men den ble ikke akseptert av Gerry Davis.

Etter at han hjalp til med å lage Adam Adamant Lives!, valgte Cotton å fokusere på å skrive og fremføre skuespill i teater. Han skrev også bøker og spalter for aviser. I 1980-årene skrev Cotton bøkene basert på sine Doctor Who-historier, så vel som boken basert på historien The Romans, for Target Books. Alle tre er de mest komiske og kanskje også de mest uvanlige bøkene blant Doctor Who-bøkene fra Target. De foregår i førsteperson og fra et humoristisk ståsted. Han skrev også en roman kalt Bodkin Papers i 1986.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]