Dominic Tang Yee-ming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dominic Tang Yee-ming
Født13. mai 1908[1]
British Hong Kong
Død27. juni 1995[1] (87 år)
Connecticut
Gravlagt Mission Santa Clara de Asís
Utdannet ved Wah Yan College, Hong Kong
Beskjeftigelse Katolsk prest (1941–)[2]
Nasjonalitet Kina

Katedralen i Guangzhou.
Coat of arms of Dominic Tang Yee Ming.svg

Dominic Tang Yee-ming (forenklet kinesisk: 邓以明; tradisjonell kinesisk: 鄧以明; pinyin: Dèng Yǐmíng; Wade-Giles: Teng I-ming; født 13. mai 1908 i Hongkong, død 27. juni 1995 i USA) var katolsk erkebiskop av Guangzhou i provinsen Guangdong i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han bestemte seg for å bli jesuitt, og ble sendt til et jesuittnovisiat i Spania i august 1930. Brl tilbake i Kina studerte han katolsk teologi i Shanghai. Han ble presteviet i 33 års alder den 31. mai 1941.

Etter prestevielsen virket han som sogneprest, rektor for en folkeskole, og leder fort sosialt hjelpearbeid i provinsen Guangdong.

Den 1. oktober 1950 ble han utnevnt til apostolisk administrator av Guangzhou og til titulærbiskop; bispevielsen skjedde 13. februar 1951 med biskop Gustave-Joseph Deswazières som hovedkonsekrator.

Tjueto år i fengsel[rediger | rediger kilde]

Biskop Tang ble arrestert 5. februar 1958. Myndighetene anklaget ham for å være «den mest trofaste løpehunden for det reaksjonære Vatikanet».[trenger referanse] Han forble i arbeidsfangenskap i 22 år ettersom han nektet å bryte sin troskap til paven.

Hendelsene i 1981[rediger | rediger kilde]

Hans plutselige løslatelse tidlig i 1981 var tilsynes grunnet hans begynnende kreft, men det var også mange andre kirkelige langtidsfanger som ble løslatt i årene fra 1979 og fremover på grunn av dendringer av kinesisk religionspolitikk.[trenger referanse] Han ble utnevnt til biskop av Guangzhou av de regimetro kinesiske kirkeansvarlige, og klarte å sikre seg en reisetillatelse til Hongkong av helsegrunner.

Senere i 1981 reiste han til Roma der han besøkte paven. Den 26. mai 1981 utnevnte pave Johannes Paul II ham til erkebiskop av Guangzhou, i den tro at man i biskop Teng endelig hadde den person som kunne virke brobyggende[trenger referanse] – nå var han offisielt erklært biskop av Guangzhou både av kirke og stat. Den kinesiske reaksjon ble imidlertid en helt annet: De gikk kraftig til angrep på Vatikanet for utnevnelsen, som de anså som innblanding i indre kinesiske anliggender.

At Vatikanet her hadde forregnet seg, var åpenbart.[trenger referanse] Hvor forutsigbar den kinesiske reaksjon var, er imidlertid en annen sak. Mange signaler tydet på at en tilnærming var mulig, og det stemningsomslag som var kommet tidlig i 1981, som førte til at en rekke nylig løslatte biskoper og prester ble arrestert på nytt, var ennå ikke blitt så tydelig for omverdenen.[trenger referanse]

Ut av Kina[rediger | rediger kilde]

Erkebiskop Tang måtte tilbringe resten av sitt liv i eksil. Etter noen år flyttet han til USA, der han døde.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Dominic Tang Yee-ming: How Inscrutable His Ways! St. Aidan Press, 1987

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Dominic Yee-Ming Tang, 52613531
  2. ^ tang