Dominic Tang Yee-ming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dominic Tang Yee-ming
Født13. mai 1908
British Hong Kong
Død27. juni 1995 (87 år)
Connecticut
Gravlagt Mission Santa Clara de Asís
Utdannet ved Wah Yan College, Hong Kong
Beskjeftigelse Katolsk prest (1941–)
Nasjonalitet Kina

Katedralen i Guangzhou.
Coat of arms of Dominic Tang Yee Ming.svg

Dominic Tang Yee-ming (forenklet kinesisk: 邓以明; tradisjonell kinesisk: 鄧以明; pinyin: Dèng Yǐmíng; Wade-Giles: Teng I-ming; født 13. mai 1908 i Hongkong, død 27. juni 1995 i USA) var katolsk erkebiskop av Guangzhou i provinsen Guangdong i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han bestemte seg for å bli jesuitt, og ble sendt til et jesuittnovisiat i Spania i august 1930. Brl tilbake i Kina studerte han katolsk teologi i Shanghai. Han ble presteviet i 33 års alder den 31. mai 1941.

Etter prestevielsen virket han som sogneprest, rektor for en folkeskole, og leder fort sosialt hjelpearbeid i provinsen Guangdong.

Den 1. oktober 1950 ble han utnevnt til apostolisk administrator av Guangzhou og til titulærbiskop; bispevielsen skjedde 13. februar 1951 med biskop Gustave-Joseph Deswazières som hovedkonsekrator.

Tjueto år i fengsel[rediger | rediger kilde]

Biskop Tang ble arrestert 5. februar 1958. Myndighetene anklaget ham for å være «den mest trofaste løpehunden for det reaksjonære Vatikanet».[trenger referanse] Han forble i arbeidsfangenskap i 22 år ettersom han nektet å bryte sin troskap til paven.

Hendelsene i 1981[rediger | rediger kilde]

Hans plutselige løslatelse tidlig i 1981 var tilsynes grunnet hans begynnende kreft, men det var også mange andre kirkelige langtidsfanger som ble løslatt i årene fra 1979 og fremover på grunn av dendringer av kinesisk religionspolitikk.[trenger referanse] Han ble utnevnt til biskop av Guangzhou av de regimetro kinesiske kirkeansvarlige, og klarte å sikre seg en reisetillatelse til Hongkong av helsegrunner.

Senere i 1981 reiste han til Roma der han besøkte paven. Den 26. mai 1981 utnevnte pave Johannes Paul II ham til erkebiskop av Guangzhou, i den tro at man i biskop Teng endelig hadde den person som kunne virke brobyggende[trenger referanse] – nå var han offisielt erklært biskop av Guangzhou både av kirke og stat. Den kinesiske reaksjon ble imidlertid en helt annet: De gikk kraftig til angrep på Vatikanet for utnevnelsen, som de anså som innblanding i indre kinesiske anliggender.

At Vatikanet her hadde forregnet seg, var åpenbart.[trenger referanse] Hvor forutsigbar den kinesiske reaksjon var, er imidlertid en annen sak. Mange signaler tydet på at en tilnærming var mulig, og det stemningsomslag som var kommet tidlig i 1981, som førte til at en rekke nylig løslatte biskoper og prester ble arrestert på nytt, var ennå ikke blitt så tydelig for omverdenen.[trenger referanse]

Ut av Kina[rediger | rediger kilde]

Erkebiskop Tang måtte tilbringe resten av sitt liv i eksil. Etter noen år flyttet han til USA, der han døde.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Dominic Tang Yee-ming: How Inscrutable His Ways! St. Aidan Press, 1987

Se også[rediger | rediger kilde]