Dolaucothi gullgruve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Besøkende ved gullgrvuen i Dolaucothi
Romersk mynt av gull, av romerne benevnt som Aureus, preget på tiden for driften av Dolaucothi gullgruve

Koordinater: 52°02′41″N 3°56′59″V Dolaucothi gullgruve, også kjent som Ogofau gullgruve, var en romersk gullgruve nær Pumsaint i Carmarthenshire, Wales. Den ligger i dalen elven Cothi renner gjennom. Den er den eneste gullgruve i Wales utenom gullbeltet i Dolgellau, og er registrert som et fornminne.

Arkeologiske undersøkelser ha vist at gruvedriften startet i bronsealderen. Den var da betraktelig grunnere enn den romerske gruven. Romerne kom omkring 75, og drev gruven som et offentlig foretak frem til 140. De brukte antagelig slaver fra området som arbeidere. Det ble også reist et fort like ved for å beskytte gruven.

Det finnes ikke spor av at man har slått mynt i området, så gullet må ha blitt fraktet til andre steder. Det ser ut til at noe av det har blitt sendt helt til Roma, hvor man har brukt det til å slå mynt.

Etter år 140 ser det ut til at gruven ble tatt over av privatpersoner. Driften fortsatte frem til slutten av det 4. århundre, kort tid før slutten på det romerske styret i Britannia. Den var deretter stengt helt frem til det 19. århundre, da det ble forsøkt å drive den igjen. I 1930-årene hadde sjakten nådd en dybde på 131 meter, men på grunn av problemer med sikkerheten på grunn av oversvømmelser og dårlig vedlikehold ble den nedlagt i 1938.

Gruven eies nå av National Trust, som arrangerer guidede turer til både gruven og romerske funn i nærheten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]