Dodraugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også DoDraugen, et hard rock-band fra Flekkefjord

Dodraugen er navnet på et monster som bor i toalettet og trekker barn ned i kloakken. Skikkelsen og navnet ble først brukt i en norsk eventyrparodi som ble utgitt på plate i 1980.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fortellingen om Dodraugen ble opprinnelig presentert i komikeren Rolv Wesenlunds sketsj For dei minste 1. Der parodierer han en nynorsktalende eventyrforteller, lett basert på den populære barnetimeonkelen Ingebrigt Davik. Parodien ble første gang utgitt på LP-platen Geilokameratene – Det er ingen skam å snu i 1980. Navnet Dodraugen er et ordspill på sjøgjenferdet draugen. Wesenlund nevner såvidt også Kloakkongen og Septikknissen i teksten sin. Som en oppfølger til Dodraugen laget Wesenlund også figuren Mjølkeheksa.

Begrepet Dodraugen har siden gått inn i det norske språket og i populærkulturen, blant annet som navn på en bifigur i den norske tegneserien Eon. Ordet brukes i dag spøkefullt, særlig blant barn og unge, i slang og i mediespråket. Da det i 2006 ble rapportert funn av en liten øgle i en toalettskål i Bergen, døpte avisene straks dyret Dodraugen. Dyret ble hentet av politi og dyrevernsnemnd og fikk siden lovlig opphold i et terrarium i Akvariet i Bergen. I Odd Nordstogas album November (2010) omhandler tittelmelodien frykt for bl.a. dodraugen.