Djevlelønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Djevlelønn
Nomenklatur
Acer diabolicum
Blume ex K.Koch
Populærnavn
djevlelønn
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlønneordenen
Familielønnefamilien
UnderfamilieHippocastanoideae
Slektlønneslekta
Økologi
Utbredelse: Japan

Djevlelønn (Acer diabolicum) er en lønneart fra Japan.

Den er et løvfellende tre som blir opptil 10 m høyt med en kuppelformet krone. Barken er lyst rosa til grå og glatt, men blir svakt furete lengst ned på stammen hos eldre trær. Bladstilken er 8 cm lang og rosa. Bladene har 5 fliker og blir opptil 15 cm lange og 19 cm brede. Bladranden er tannete, og bladgrunnen er tverr. Oversiden er mørkegrønn, og undersiden er lysere med hår på nervene og langs kanten. Høstfargen er brungul til karmosinrød.

Arten er særbu med hann- og hunnblomster på ulike trær. Blomstringen starter før løvsprett, og de gule blomstene sitter i hengende halvskjermer. Hannblomstene mangler kronblad. Frukten er hårete. Det vitenskapelige og norske artsnavnet viser til at to hornlignende grifler sitter igjen på fruktene.

Djevlelønn vokser hurtig og er blant de mest hardføre av lønneartene med store blad. Høstfargen er ikke så spektakulær som hos andre japanske lønnesorter, og arten er ganske sjeldent brukt i hager. I Norge er den plantet nordover til Todalen. Det finnes en varietet, var. purpurascens, som har purpur blomster.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]