Dith Pran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dith Pran
Dith Pran..jpg
Født27. september 1942
Siem Reap
Død30. mars 2008 (65 år)
New Brunswick
Beskjeftigelse Fotograf, journalist, pressefotograf
NasjonalitetKambodsja

Dith Pran

Dith Pran (født 27. september 1942 i Siem Reap i Kambodsja, død 30. mars 2008 i New Jersey i USA) var en fotojournalist best kjent som flyktning og overlevende fra det kambodsjanske holocaust igangsatt av kommunistregimet Røde Khmer. Han var hovedpersonen i den prisbelønnede filmen Dødsmarkene (hvor han ble spilt av Haing S. Ngor).

I 1975 ble Pran og The New York Times-reporteren Sydney Schanberg og den britiske journalisten Jon Swain værende i Kambodsja for å dekke hovedstaden Phnom Penhs fall til de kommunistiske Røde Khmer-styrkene. Schanberg, Swain og andre utenlandske journalister fikk lov å reise, men Pran ble ikke tillatt å forlate landet. Da Røde Khmer sendte kambodsjanere i slavearbeidsleire måtte Pran tilbringe fire år med sult og tortur, hvor han ble vitne til det kommunistiske folkemordet, før han klarte å flykte til Thailand.

Fra 1980 arbeidet han som fotojournalist i The New York Times. Pran arbeidet for anerkjennelse av kambodsjanske holocaustofre. Han mottok Ellis Islands Medal of Honor i 1998 og var grunnlegger og president for The Dith Pran Holocaust Awareness Project. Han bodde med sin familie i New Jersey.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]