Dith Pran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dith Pran
Dith Pran..jpg
Født27. september 1942
Siem Reap
Død30. mars 2008 (65 år)
New Brunswick
Beskjeftigelse Fotograf, journalist, pressefotograf
Nasjonalitet Kambodsja

Dith Pran

Dith Pran (født 27. september 1942 i Siem Reap i Kambodsja, død 30. mars 2008 i New Jersey i USA) var en fotojournalist best kjent som flyktning og overlevende fra det kambodsjanske holocaust igangsatt av kommunistregimet Røde Khmer. Han var hovedpersonen i den prisbelønnede filmen Dødsmarkene (hvor han ble spilt av Haing S. Ngor).

I 1975 ble Pran og The New York Times-reporteren Sydney Schanberg og den britiske journalisten Jon Swain værende i Kambodsja for å dekke hovedstaden Phnom Penhs fall til de kommunistiske Røde Khmer-styrkene. Schanberg, Swain og andre utenlandske journalister fikk lov å reise, men Pran ble ikke tillatt å forlate landet. Da Røde Khmer sendte kambodsjanere i slavearbeidsleire måtte Pran tilbringe fire år med sult og tortur, hvor han ble vitne til det kommunistiske folkemordet, før han klarte å flykte til Thailand.

Fra 1980 arbeidet han som fotojournalist i The New York Times. Pran arbeidet for anerkjennelse av kambodsjanske holocaustofre. Han mottok Ellis Islands Medal of Honor i 1998 og var grunnlegger og president for The Dith Pran Holocaust Awareness Project. Han bodde med sin familie i New Jersey.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]