Diskusjon:Svensk

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Svensk er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.

Artikkelen har også vært kandidat en gang tidligere.


Wikipedia Svensk har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 35, 2007.
Underprosjektets logo Artikkelen Svensk er del av underprosjektet Språk, som søker å øke antall artikler relatert til språk og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende språkartikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen eller besøke prosjektsiden, hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som må gjøres.
Utmerket artikkel UA Denne artikkelen har blitt vurdert til å være på utmerket-nivå på kvalitetsskalaen.
Høy Denne artikkelen er av høy prioritet innen sitt emne.

Den engelska artikeln, som är en FA, finns nu översatt på svenska ifall någon är intresserad att översätta den till norska.

Peter Isotalo 16. okt 2005 kl.11:44 (UTC)

Vad menas med "kj-lyden skrives alltid som k"? Det skrivs ju tj i minst lika många ord. Men ord med tj kanske har andra konsonanter i sina norska motsvarigheter...? I svenskan bildar i alla fall tj (alltid) och k framför e, i, y, ä och ö i tryckstarka stavelser samma fonem, så att orden kära och tjära har samma uttal. Dessutom finns det ett eller två ord där ljudet skrivs med kj. 85.8.0.26 16. aug 2006 kl. 20:43 (UTC)


Innvandrerdialekter[rediger kilde]

Kjetil r har efterlyst källor till avsnittet om innvandrerdialekter där information har hämtats ur en bok av Ulla-Britt Kotsinas. Jag har istället använt en intervju med Kotsinas som skulle kunna användas i stället. Jag kan inte skriva på norska så jag lämnar mitt förslag till text här:

Professorn i nordiska språk Ulla-Britt Kotsinas har studerat ungdomarnas språk i storstadsförorterna. Enligt Kotsinas används shobresvenskan som en markering mot resten av samhället. Många av dessa ungdomar kan tala "normalt" ungdomsspråk och även ungdomar med svensk bakgrund kan glida över i shobresvenska. Shobresvenskan ska dock inte ses som ett enhetligt språk utan påverkas av den lokala omgivningens språk: stockholmska, göteborgska eller malmöitiska.
Enligt Kotsinas, som studerat den variant som talas i Rinkeby utanför Stockholm, finns några utmärkande drag hos rinkebysvenskan:
  • Ordföljdsfel som "igår jag var på bio"
  • Svårt med numerus, man säger "en bord, ett stol"
  • Ord används i annan betydelse, man säger att "festen dröjer i tre dagar" istället för "festen håller på i tre dagar"
  • Användning av det arabiska sje-ljudet, som också fanns i äldre stockholmsslang, så kallat "Ekensnack"
  • Ett stort antal slangord som hämtas från de utländska språk som finns i området. [1]

Thuresson 13. des 2007 kl. 22:58 (CET)

  1. ^ Per Olof Eliasson. Språket som berättar vem du är. Intervju med Ulla-Britt Kotsinas, Göteborgs-Posten 21. mars 1996, s. 54

Genitiv som kasus?[rediger kilde]

Jeg lurer på om det egentlig er riktig å anse genitiv som egen kasus i svensk. I norsk grammatikk, som så vidt jeg vet bruker samme konstruksjon for å uttrykke genitivs forhold som svensk, regner man ikke lenger suffikset -s som genitivskasus, men heller som et klitikon som hektes på en NP. Ta for eksempel frasen "kongen av Danmark". Hvis noe skal tilhøre kongen av Danmark heter det "kongen av Danmarks", ikke "kongens av Danmark", slik det skulle ha vært hvis det var snakk om en ekte genitiv. Noen som vet noe mer om hvordan moderne svenske grammatikere ser på dette? Arnsholt 16. des 2008 kl. 13:10 (CET)

Traditionellt har grammatikerna ansett att det skall heta "kungens av Danmark näsa", men sådana konstruktioner möter man mycket sällan, och aldrig i tal. Grammatiker som har övergett synen på genitiv-s som kasus brukar nog kalla den "klitisk partikel".
Kort sagt: Huruvida genitiv-s är kasus eller ej är en fråga om språksyn (deskriptiv eller normativ, vad man accepterar som korrekt). Jag har aldrig hört något annat alternativ än kasus och klitisk partikel.
Jag tror att de flesta moderna språkvårdare accepterar konstruktioner med -s på annat ord än huvudordet (som i "kungen av Danmarks näsa"), men anser att man oftast bör undvika dem eftersom det finns risk att fraserna blir otydliga. Man brukar möta rekommendationer som "Skriv 'den danske kungens näsa' eller 'Danmarks kungs näsa' i stället".

Skvattram 17. des 2008 kl. 21:05 (CET)

Flere brukere[rediger kilde]

Det må være langt flere enn 8,37 millioner brukere, når det alene i Sveriga bor 9 millioner, og så snakkes det i Finlad og andre småøyer? --Jørgen Mathias 13. apr 2011 kl. 10:02 (CEST)

Estland[rediger kilde]

Jeg fjernet Estland fra listen over land der svensk brukes. Historisk var dette riktig, men i følge artikkelen er det i dag bare en "håndfull" med svensk som morsmål. Det blir helt umulig om alle land der språk er i bruk av minst 2 personer skal stå på listen. --Mvh Erik d.y. 8. nov. 2015 kl. 15:43 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Svensk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. jul. 2017 kl. 08:00 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Svensk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 03:18 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Svensk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. apr. 2019 kl. 11:19 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Svensk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. sep. 2021 kl. 12:38 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Svensk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. mai 2023 kl. 06:39 (CEST)[svar]