Diskusjon:Pluto

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen Pluto er del av underprosjektet Astronomi, som søker å øke antall artikler relatert til astronomi og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende artikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen, foreslå endringer eller besøke prosjektsiden hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som bør gjøres. Har du spørsmål kan disse stilles på diskusjonssiden til prosjektet.
A-nivå Denne artikkelen har av prosjektet blitt vurdert til å være på nivå A på kvalitetsskalaen.(Merk at prosjektets standarder kan avvike noe fra øvrige slike vurderinger på Wikipedia.)
Topp Denne artikkelen er av prosjektet vurdert til å være av topp prioritet innen sitt emne.

Mer informasjon om artikkelen

  1. A-nivå Denne artikkelen er på et A-nivå. Det vil si det er en artikkel som har mye god informasjon, men som fortsatt trenger noe forbedring både innholds- og språkmessig for å nå AA-nivå. Hvis du vet noe om dette emnet kan du hjelpe Wikipedia med å utvide den eller foreslå endringer.
  2.  Denne artikkelen er av topp prioritet, det vil si artikkelen må være med i alle utgaver av Wikipedia.
  3.  Denne artikkelen er blitt brukt som en kilde i en eller flere eksterne medieorganisasjoner:
    1. Wærstad, Lars (3. juli 2015). «NASA har oppdaget mystiske flekker på Pluto». side3.no. 
    2. Brustad, Line (27. august 2015). «NASA: - Dette avslører nye detaljer om den spennende dvergplaneten». dagbladet.no. 
  4.  Denne artikkelen er blitt lenket til fra en eller flere eksterne medieorganisasjoner:
    1. Larsen, Thomas Lie (11. juli 2012). «Forskere har oppdaget ny Pluto-måne». dagbladet.no. 
    2. Mathisen, Ida Hilde (23. januar 2014). «Dvergplanet spyr ut vanndamp, men forskerne vet ikke hvorfor». dagbladet.no. 
  5.  Sidevisningsstatistikk for denne artikkelen:

Striden om Pluto[rediger kilde]

Pluto er som kjent omstridt. Planet eller stor astdroide eller noe anna?

Som kjent veit vi jo nå åsså om et anna kuiperbelte-objekt som er STØRRE enn pluto.

(Er det ei sak som er HELT sikkert, så er det altså at 9 planeter nå er feil. Enten så ære 8, eller det er 10, eller et helt anna tall - utfra hva astronomene bestemmer seinere i år. Men NI planeter er det ikke!)

Så kontroversen om Pluto bør vel inn i Pluto-artikkelen`

beste vennlige hexer Tøgrim 2006-01-15

  • Pluto har offisielt vært en planet siden den ble oppdaget, og er også offisielt den minste planeten. Den er også den ytterste (selv om den hender den er nærmere Solen enn Neptun, så er gjennomsnittsavstanden større). Det er slike ting man må forholde seg til, og ikke hva astronomer diskuterer i dag. ~~Mathias-S (Disk./Bidrag) 15. jan 2006 kl.16:23 (UTC)
Ikke det at jeg mener at vi i Nuh-were alltid trenger å dilte etter Amerika. Men jeg merker meg at artiklene om Pluto i de 3 største Wikipediaene (eng ty fra) alle har med "hva astronomer diskuterer i dag". Eng wiki har dessuen en egen artikkel om dette "Definition of planet" i tillegg.
Den internasjonale astronom-unionen skal trolig ta stilling til Plutos status i 2006, og da kan det vise seg at Pluto plutselig ikke er noen planet lengre ... Dette har forresen skjedd før. Tidlig på 1800-tallet ble Ceres og 3 andre asteroider telt blant (de 12!) planetene. Men så fant de så veldig mange andre asteroider at de heiv ut 4 av dem. Altså NØYAKTIG samme problemstilling som med Pluto idag!
Sjekk internasjonal presse og mange av oppslaga i de siste åra har vært om Plutos status som planet. Da er det vel klart at denne saka åsså fortjener å dekkes i en artikkel om Pluto?
Med vennlige hexer tøgrim 2206-01-15P
BBC hadde ein fin artikkel om dette her BBC IMI 16/1-06
Enig. Mrsm artikkel, søtt bilde nederst med flere kuiper-objekter. Aller mest artig syns jeg, er spådommen om at HVIS det blir finni noe større enn Pluto der ute, betyr det krise både for klassifiseringa av planeter allment og for Mikki Mus's spesielle venn ... spesielt. OG DET SKJEDDE!
Her er BBCs take om det, inklusive oppgradert bilde med "Xena" (foreløpig navn på planet(?) 10(???) :
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4730061.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4737647.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4304048.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4273424.stm
Med entusiastiske Pluto-hexer Tøgrim 2206-01-16

Navnebytte på artikkel[rediger kilde]

Symbolet, himmelegemet tidligere kjent som Pluto

Jeg forsøkte å bytte navn på artikkelen, da Pluto ikke lenger definert som en planet, men en dvergplanet. Pluto er benevnelse og navn på andre ting. Derfor bør artikkelen Pluto, som om andre dvergplaneter her på Wikipedia, hete Pluto (dvergplanet).--Neitakk 13. sep 2006 kl. 01:08 (UTC)

Burde ikke siden hete «134340 (Pluto)»? Kjetil2006 14. sep 2006 kl. 23:17 (UTC)
Jeg registrer at norske Wiki er raskt ute. Andre wikier synes å ta navnskiftet noe langsommere. På engelsk er det en større diskusjon og siden er låst. Artikkelen begynner derfor slik: «Pluto (officially designated 134340 Pluto)». Det jeg lurer på er hvem som noen gang kommer til å søke på 134340? Og de som er interessert i det som de tidligere har oppfattet som «Pluto» vil nå bare finne referanse til Mikke Mus' langebeinlignende hund? --Finn Bjørklid 14. sep 2006 kl. 23:25 (UTC)
De som klipper tallene 134340 fra en artikkel og limer det i et søkefelt finner frem. Et søk på Yahoo etter tallet 134340 gir Wikipedia sin artikkel om tidligere! Pluto på førsteplass. De som søker på Pluto vil fortsatt komme frem til både en hund og en liten planet på wikipedia. Ikke verst. Skulle de høye herrer vedta å skifte navn en gang til, så er det vel vare å lage enda en Redirect. Vennlig hilsen --Jarvin 14. sep 2006 kl. 23:39 (UTC)
Dette er navnet som en aktør har satt på objektet. Der det finnes navn bør vi ikke bruke kryptiske betegnelser men faktiske innarbeidede navn. Svært mange himmellegemmer har vanlige navn i tillegg til offisielle koder brukt av en av flere aktører. — Jeblad 15. sep 2006 kl. 06:11 (UTC)

Jeg syns det er grotesk å ha navnet 134340 på artikkelen om dette himmellegeme som så mye kultur tross alt knytter seg til. Jeg ser at samtlige av de Wikipediaer som har valgt å innføre den nummeriske betegnelsen i artikkelnavnet samtidig har beholdt det opprinnelige navnet – Pluto. __meco 15. sep 2006 kl. 17:08 (UTC)

Denne dvergplanet heter Pluto, eller 134340 Pluto. Artikkeln kan ikke hete 134340, det är som meco skriver et groteskt artikkelnavn. 134340 er et tal ikke en planet. På torsdag veksler jeg navn. BIL 19. sep 2006 kl. 18:26 (UTC)
Jeg har tidligere flyttet artikkelen til 134340 Pluto fordi jeg mente det var et bedre navn enn kun et tall. Men det ble revertert. ZorroIII 19. sep 2006 kl. 20:23 (UTC)

«134340 Pluto» eller «Pluto»?[rediger kilde]

Jeg ser artikkelnavnet har blitt endret til «134340 Pluto», og vil gjerne få uttalt min mening. Navnet på denne artikkelen har vært, så vidt jeg vet, enkelt og greit «Pluto», og uansett hva det som kan betegnes som det «korrekte» navnet er, er det kortformen «Pluto» som er mest kjent, uten tallene. På engelsk WP ligger artikkelen under en:Pluto, akkurat som Eris ligger som en:Eris (dwarf planet) og ikke 136199 Eris. På samme måte ligger artikkelen om land under kortformen, slik som Norge, der det korrekte navnet er Kongeriket Norge eller Frankrike der det fullstendige navnet er Republikken Frankrike (som tydeligvis ikke engang er en redirect nå). Jeg ser derfor ikke grunnen til at Pluto skal få sine 6 siffere med i artikkelnavnet, selv om dette kan betegnes som det «korrekte» navnet, og mener at kortformen «Pluto» vil passe best. -–Mathias-S (Disk/Bidrag) 22. sep 2006 kl. 14:56 (UTC)

Jeg synes også at artikkelen kun bør hete «Pluto», og heller opplyse om tallkoden i innledninga. (Dverg)planeten har alltid blitt kalt kun Pluto, og den vil antageligvis aldri bli kalt noe annet heller. Jon Harald Søby 10. nov 2006 kl. 18:31 (CET)
Jeg stemmer for «Pluto», subsidiært «Pluto (dvergplanet)». Himmellegemets korrekte astronomiske navn er «134340 Pluto», ikke «134340»! Ja, jeg vet at det siste ble påstått i flere norske aviser, men tro meg: Vanlige nyhetsjournalister har, generelt sett, ikke større kunnskaper om vitenskap enn den jevne nordmann. Dette fører dessverre ofte til pinelige misforståelser, spesielt når man bruker annen- og tredjehånds kilder. --AT 17. nov 2006 kl. 15:10 (CET)
Flytter artikkelen, siden det blei glemt. Per Wikipedia:Navnekonvensjoner#Navn i vanlig bruk. Jon Harald Søby 2. mai 2007 kl. 18:27 (CEST)[svar]

New Horizons - ny informasjon[rediger kilde]

Siden bør oppdateres etterhvert som man får ny informasjon fra New Horizons. Znuddel (diskusjon) 16. jul. 2015 kl. 09:54 (CEST)[svar]

Mulig kandidat for anbefalt eller utmerket?[rediger kilde]

Virker som en særdeles utfyllende artikkel, dette må vel minst være en klar kandidat til anbefalt artikkel, eventuelt utmerket? Hva synes andre? Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 16. jul. 2015 kl. 00:05 (CEST)[svar]

Det meste er skrivet før New Horizons, så det blir snart gammelt. Mye må oppdateres. Vi skal ikke ha en anbefalt artikkel som inneholder gammel informasjon.--BIL (diskusjon) 16. jul. 2015 kl. 19:01 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pluto. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. feb. 2018 kl. 20:56 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pluto. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2019 kl. 15:44 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pluto. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. mar. 2021 kl. 09:08 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pluto. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. jan. 2022 kl. 23:43 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pluto. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. okt. 2023 kl. 06:27 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pluto. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. nov. 2023 kl. 06:29 (CET)[svar]