Diskusjon:Nynazisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nazismens (og nynazismens) plassering på en Høyre→Venstre skala.

I artikkelen fremgår det at nynazisme er en «høyreekstrem kultur». Javel, men hva er så høyre og venstre i politikken? Hvis man definerer «venstre» som sosialistisk og «høyre» som kapitalistisk (og det er vel det som de fleste i dag legger i disse begrepene), er vel betegnelsen ganske feilaktig. Nazistene var åpenbart motstandere av kapitalisme, og betegnet seg selv som sosialister, men de var også motstandere av kommunisme. Kommunisme og kapitalisme var (og antagelig er) en del av nazistenes (og nynazistenes) fiendebilde. At kommunismen ble en fiende, må vel nærmest antas å være fordi den var en konkurrent til nazismen.

Etter min mening er begrepet Høyre/Venstre et fullstendig villspor ved karakterisering av slike grupperinger og politiske synspunkter. Begrepet nazisme har i 95% av innbyggernes oppfatning en negativ klang, og det er derfor tydeligvis viktig at politiske partier forsøker å ta avstand fra nazismen, og forsøker å tillegge slike holdninger til sine politiske motstandere. Ekstra viktig har det vært for sosialister å ta avstand fra nazismen (fordi nazistene betegner seg selv som sosialister).

Den eneste vettuge politiske skala som nazismen kan plasseres på er, etter min mening, skalaen KollektivismeLiberalisme. Her ligger nazismen klart innenfor den kollektivistiske retningen, sammen med fundamentalistiske religiøse retninger (Israelske kibbutzer, ekstrem muslimisme), kommunisme, nasjonalisme og innvandrerfientlige miljøer i flere partier. --Friman 2. jul 2006 kl.01:24 (UTC)

høyre-venstre-aksen har liten betydning her, "høyreekstremister" er en fast betegnelse på grupper som har det verdisynet og noen ganger også de virkemidlene som nynazister representerer. Det inkluderer også endel standpunkter som tilhører den ekstreme "venstresiden", men det forandrer ikke på det faktum at "høyreekstrem" er den betegnelsen som brukes. Vi kan ikke omdefinere ordet. Se forøvrig http://www.nupi.no/IPS/filestore/hhd9622.htm Kjetil Svenheim 2. jul 2006 kl.01:30 (UTC)

Jeg er ikke enig i eksemplene i oppsummeringen men jeg er enig i at det er veldig vanskelig å plassere nazisme. Når det gjelder nynazisme er det kanskje noe enklere da bare en liten del av den opprinnelige ideologien er med, det blir mest en invandringsfiendtlig graut blandet med romantiske forestillinger om krig og fred og sånn. Og så noen sneisne gjør det selv uniformer. Jeg tror det er en ganske vanlig oppfatning at nazisme, spesielt som nasjonalsosialisme, har komponenter fra begge ytterpunkter selv om det nok er vanlig å se på den som nært beslektet med facisme og derved gis en merkelapp som høyreekstremisme. — Jeblad 2. jul 2006 kl.01:38 (UTC)

Jeg er ikke tilhenger av hverken Høyre eller Fremskrittspartiet, men jeg mener at betegnelsen «Høyreekstremistisk» om nynazismen må være fullstendig feilaktig og «politisk farget» ut fra teorien om at det er politisk viktig å fjerne seg lengst mulig fra begrepet (i likhet med betegnelsen DDR). Hvis en skal forsøke å uttrykke «Nynazistisk» med et annet ord, vil det være mere nærliggende å bruke «Nasjonalistisk». --Friman 2. jul 2006 kl.02:30 (UTC)
Da havner en opp i andre problemer igjen, dette begrepet var i flitting bruk på andre strømninger i 1890-1900. Det nærmeste jeg kommer er å si det er et fascistisk parti men det er vel også problematisk. Å si det er sosialistisk halter ekstremt da det overhodet ikke var styrt nedenfra men derimot ovenfra. kanskje det er enklest å finne noen solide referanseverk og bruke de når en skal plassere dem politisk.
«Fascism is a radical totalitarian political philosophy that combines elements of corporatism, authoritarianism, extreme nationalism, militarism, anti-rationalism, anti-communism and anti-liberalism. The original facist (fascismo) movement ruled Italy from 1922 to 1943 under the leadership of Benito Mussolini. In time, the term fascism came to cover a class of authoritarian political ideologies, parties, and political systems, most notably Nazi Germany under Adolf Hitler but also Hungary's Arrow Cross Party, Romania's Iron Guard, Spain's Falange and the French political movements led by Marcel Déat and Jacques Doriot and others.»
med andre ord, å snakke om entydig politikk for slike grupperinger er noe vanskelig. — Jeblad 2. jul 2006 kl.03:00 (UTC)

Fint. Vi stryker begrepet høyreekstrem i den første setningen og beskriver tvilen. Vi kan altså summere opp dette under ideologi med noe sånt som: Nynazismen bygger på en nasjonalistisk, rasistisk, autoritær og voldsforherligende ideologi. Nynazister har tradisjonelt blitt kalt høyreekstremister, til forskjell fra kommunister som gjerne kalles venstreekstremister, selv om enkelte mener betegnelsen kan misforstås. Noe sånt. Hvem vil flette dette inn? Det må bare gjøres kort og presist. Uansett hvor uenig en er i bruk av ordet høyreekstremisme og forholdet mellom tilsynelatende motsetninger i høyre og venstre i politikken, er dette begreper og uttrykk som mange har brukt i lang tid, og da er det viktig å nevne det. Vi skal vel ikke være etymologiske dommere og bødler, men kan godt beskrive problemene ved enkelte ord. Det er ikke verre enn det. Wolfmann 2. jul 2006 kl.09:11 (UTC)

PS. Jeg la til noen linjer om dette i artikkelen Høyre og venstre, se Høyre og venstre i politikken. Wolfmann 2. jul 2006 kl.09:48 (UTC)

Jeg la det inn sjøl.Wolfmann 2. jul 2006 kl.10:44 (UTC)
Se forøvrig hvordan Store norske leksikon skriver om høyreekstremisme under diskusjon:Høyreekstremisme. Der gjengir jeg leksikonteksten i sammendrag og med egne ord for å unngå konflikt med opphavsretten. Det er en etablert oppfatning og vanlig bruk av begrepene å si at nynazismen er høyreekstrem. Wolfmann 2. jul 2006 kl.20:00 (UTC)

Sørstatsflagget[rediger kilde]

Sørstatsflagget: Jeg synes ikke dette hører hjemme her. Det blir brukt av så mange andre at det ikke kan oppfattes som et rasistisk symbol, selv om det kan gi assosiasjoner til Ku Klux Klan. Jeg prøvde å skrive en kort beskrivelse om hva det symboliserer og hvem som ellers bruker det.

(I Norge er det vel stort sett rånere og andre harry-typer som bruker det, i USA kan det vel være folk som er fra sørstatene men stort sett så er det vel mest et symbol for "rednecks" og "hillbillies". Et eksempel på hvem som bruker det er bandet Lynyrd Skynyrd fra Florida, som sammen med flere andre band bruker det som symbol på musikksjangeren "southern rock".)

Jeg vil hevde at siden Sørstatsflagget er i bruk i så mange andre sammenhenger, bør det fjernes fra denne siden ettersom det således ikke lenger kan oppfattes som rasistisk.--88.84.36.158 29. okt 2011 kl. 14:24 (CEST)

Takk for påminnelsen. Jeg synes flagget skal beholdes med følgende, presiserende kommentartekst: Det amerikanske sørstatsflagget fra 1863. Flagget symboliserte opprinnelig ingen fascistiske eller rasistiske bevegelser, men har tidvis blitt tolket som merke for tilhengere av negerslaveri og raseskille. Det er likevel vanligvis et ikke-rasistisk kjennetegn for kulturen i Sørstatene, deriblant redneck-kulturen (fattige, hvite landarbeidere). Wolfmann 29. okt 2011 kl. 15:12 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nynazisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. jul. 2017 kl. 01:55 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nynazisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 17:30 (CEST)