Diskusjon:Nikolaj Semjonov

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det eksisterte to artikler om samme person. Jeg flytter teksten fra Nikolaj Semenov over hit før jeg omgjør den til omdirigering. Kanskje noe kan flettes inn. --Wikijens 30. okt 2010 kl. 17:14 (CEST)

«Nikolaj Nikolajevitsj Semenov (født 3. apriljul./ 15. april 1896greg. i Saratov, Sovjetunionen – død 25. september 1986) var en russisk / sovjetisk fysiker og kjemiker. Semjonov ble tildelt i Nobelprisen i kjemi i 1956 sammen med den britiske kjemikeren Cyril Norman Hinshelwood for deres arbeid angående mekanismer for kjemisk transformasjon.

Semenov ble uteksaminert fra Instituttet for fysikk ved Petrograd-universitetet i 1917 hvor han blant annet var eleven til den kjente russiske forskeren Abram Fjodorovitsj Ioffe. I 1918 flyttet han til Samara, hvor han ble innrullert i Koltsjaks White Army under den russiske borgerkrigen.

I 1920 returnerte han til Petrograd og tok ansvaret for elektroniske fenomener ved laboratoriet ved Petrograd Physico-Technical Institute. Han ble etter hvert visedirektør for dette instituttet. I 1921 giftet han seg med filolog Maria Boreisje-Liverovsky. Hun døde etter bare to års ekteskap. I 1923 giftet han seg på nytt og fikk en datter og en sønn.

På 1920-tallet oppdaget Semjonov, sammen med forskeren Pjotr Kapitsa, en måte å måle det magnetiske feltet i en atomkjerne. Dette ble kjent som Stern-Gerlach eksperimentet. Han var også professor ved Petrograd Polyteknisk Institutt som lå i Petrograd. I 1932 ble han i tillegg et fullverdig medlem av det sovjetiske vitenskapsakademi.

Semjonov skrev to viktige bøker som beskrev hans arbeid. Kjemiske kjedereaksjoner ble utgitt i 1934 med en engelsk utgave i 1935. Det var den første boken som ble utgitt i Sovjetunionen som beskrev en detaljert teori om rette og forgrenede kjedereaksjoner innen kjemi.

Hans andre bok angående problemer med Kjemisk reaktivitet ble først publisert i 1954 for så å ble revidert i 1958. Det finnes også en engelsk, norsk, tysk og en kinesisk utgave av denne boken.»