Nikolaj Semjonov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nikolay Semyonov
Nikolay Semyonov
Nikolaj Semjonov (høyre) og Pjotr Kapitsa, portrettert av Boris Kustodiev, 1921.
Født 3. apriljul./ 15. april 1896greg.
Saratov
Død 25. september 1986 (1971 år)
Yrke fysiker, kjemiker
Nasjonalitet Russisk
Fagfelt Fysikk og kjemi
Akademisk veileder Abram Ioffe
Medlem av Royal Society
Det franske vitenskapsakademiet
National Academy of Sciences
Det russiske vitenskapsakademi
Priser og utmerkelser Nobelprisen i kjemi (1956)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
1956

Nikolaj Nikolajevitsj Semjonov (russisk: Николай Николаевич Семёнов; født 3. apriljul./ 15. april 1896greg. i Saratov, død 25. september 1986 i Moskva) var en russisk kjemiker og fysiker. Han mottok Nobelprisen i kjemi for sin forskning på reaksjonsmekanismer, spesielt ved forbrenning.

Semenov ble uteksaminert fra Instituttet for fysikk ved Petrograd-universitetet i 1917 hvor han blant annet var eleven til den kjente russiske forskeren Abram Fjodorovitsj Ioffe. I 1918 flyttet han til Samara, hvor han ble innrullert i Koltsjaks White Army under den russiske borgerkrigen.

I 1920 returnerte han til Petrograd og tok ansvaret for elektroniske fenomener ved laboratoriet ved Petrograd Physico-Technical Institute. Han ble etter hvert visedirektør for dette instituttet. I 1921 giftet han seg med filolog Maria Boreisje-Liverovsky. Hun døde etter bare to års ekteskap. I 1923 giftet han seg på nytt og fikk en datter og en sønn.

På 1920-tallet oppdaget Semjonov, sammen med forskeren Pjotr Kapitsa, en måte å måle det magnetiske feltet i en atomkjerne. Dette ble kjent som Stern-Gerlach eksperimentet. Han var også professor ved Petrograd Polyteknisk Institutt som lå i Petrograd. I 1932 ble han i tillegg et fullverdig medlem av det sovjetiske vitenskapsakademi.

Semjonov skrev to viktige bøker som beskrev hans arbeid. Kjemiske kjedereaksjoner ble utgitt i 1934 med en engelsk utgave i 1935. Det var den første boken som ble utgitt i Sovjetunionen som beskrev en detaljert teori om rette og forgrenede kjedereaksjoner innen kjemi.

Hans andre bok angående problemer med Kjemisk reaktivitet ble først publisert i 1954 for så å ble revidert i 1958. Det finnes også en engelsk, norsk, tysk og en kinesisk utgave av denne boken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personDenne person- og kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.