Diskusjon:Naturtyper i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

"Natur i Norge" burde ikke flettes inn i "Naturtyper i Norge", men opprettholdes og utvides som en egen side fordi naturtyper er et generelt begrep som brukes i mange systemer, mens Natur i Norge er et spesifikt system som i tillegg til andre inndelinger bruker begrepet "naturtype".

Det er behov for å legge til:

  • Mer utfyllende oversikt i introduksjonen over hva som kommer lenger ned:
  • Forklaring/lenke til forklaring av gradientanalyse og referanse til f.eks. whittaker (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-185X.1967.tb01419.x/abstract) og andre relevante bakgrunnsdokumenter for oppbygningen av NiN
  • Hvordan typeinndelingen foregår; kriterier og metode
  • Utfyllende om landskapstypesystemet
  • Utfyllende seksjon om natursystemnivået og naturtypene (Hovedtypegrupper, hovedtyper og grunntyper)
  • Kartlegging med NiN, om skala, veilideren, kartleggingsreglene, beskrivelsene
  • Beskrivelsessystemet

Dette usignerte innlegget ble skrevet av Evaler (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

@Evaler: Hei, Evaler. Jeg er uenig. Det er riktig at «naturtyper» er et generelt begrep, men «Naturtyper i Norge», slik det er brukt i denne artikkelen, handler om det spesifikke systemet til Artsdatabanken. Stoff som ikke gjelder det systemet kan plasseres i andre artikler, som Norges geografi og biotop.
Som jeg skrev her trenger vi ikke en separat artikkel om systemet og en annen om resultatet av systemet. Alt (eller det meste) det du beskriver i kulepunktene her hører hjemme i denne artikkelen her: både bakgrunnen, typologien og metodikken.
Så er det et annet spørsmål hva denne artikkelen skal hete. Jeg trodde at Artsdatabankens typesystem het Naturtyper i Norge, men det kan se ut som om det har skiftet navn til Natur i Norge. Stemmer det? I så fall bør hele stoffet samles i én artikkel under det nye navnet. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 29. sep. 2016 kl. 12:05 (CEST)[svar]

Jeg vil gjerne melde meg på diskusjonen her, og håper jeg har forstått hvordan jeg bruker denne siden riktig! Først en oppklaring om artikkelen "Naturtyper i Norge".Tittelen er misvisende da "Naturtyper i Norge" var navnet på NiN versjon 1, som denne artikkelen ikke handler om. Første avsnitt omtaler utgivelsen av NiN 1.0 som det første heldekkende naturtype-systemet for Norge i 2009. Utover det handler artikkelen om Direktoratet for Naturforvaltning sin Håndbok 13 (DN-HB13), som også er et naturtype-system for Norge, men som ble utgitt først i 1997 og som ikke har noe med NiN 1.0 eller Artsdatabanken å gjøre. Den er det Miljødirektoratet som nå har ansvar for. Det er heller ikke heldekkende for landet! Enten bør tittelen forandres til noe som henspeiler på DN-HB13 direkte og første avsnitt endres/fjernes, eller så kan tittelen forandres til f.eks. "Naturkartlegging i Norge" og artikkelen utvides til å omhandle naturkartleggingens historie generelt i Norge og inneholde en kort omtale av alle naturkartleggingssystemer vi har i Norge (inkl. vegetasjonstyper, livsmiljøer, m.m.). Eventuelt kan det opprettes en slik side separat, også kan den som allerede eksisterer omhandler DN-HB13.

Jeg ser ingen grunn til at denne artikkelen ("Natur i Norge") skal slås sammen med artikkelen "Naturtyper i Norge", da det faktiske innholdet i sistnevnte artikkelen ikke har stort med NiN 2 å gjøre, slik det står nå. Eventuelt kunne de forenes under en felles artikkel som "Naturkartlegging i Norge", men jeg mener det er mer enn nok grunnlag for å lage en fyldig og enkeltstående artikkel om NiN 2 alene, under tittelen "Natur i Norge". Jeg mener også at det hadde vært gunstig å lage en ny artikkel som omhandler naturkartlegging i Norge generelt. Det finnes mange systemer for kartlegging av natur i Norge og det er ikke alltid lett å holde orden på hvordan de relaterer seg til hverandre. Særlig NiN 1, NiN 2 og DN-HB13 bør plasseres i en historisk og politisk kontekst.

Espensommer

@Orland: Hei igjen. Systemet "Natur i Norge" er mye mer enn en metode og er som Espensommer sier et stort nok emne i seg selv til å rettferdiggjøre en egen artikkel. Jeg synes forslaget om å ha en artikkel om "Natur i Norge" og en annen generell artikkel om "Naturkartlegging i Norge" høres fornuftig ut. Siden "Naturtyper i Norge" kan enten stå som den er men med endret tittel, eller gjøres om til den generelle siden om naturkartlegging med oversikt over systemer som har blitt brukt og deres plassering i historisk kontekst. Det er i alle fall behov for en utfyllende artikkel om systemet "Natur i Norge", og denne burde være separert fra andre typesystemer for å unngå forvirring. Mvh --Eva
OK, vi prøver! Men for å være sikker på om jeg har forstått dette riktig: er det slik at Naturtypebasen, Naturtyper i Norge og Natur i Norge er tre ulike versjoner/generasjoner av den samme kartleggingen? Mvh M O Haugen (diskusjon) 3. okt. 2016 kl. 15:53 (CEST)[svar]
Naturtyper i Norge (NiN versjon 1) er et naturtypesystem som ble lansert i 2009, og i forbindelse med det ble Naturtypebasen lasert som et middel for å tilgjengeliggjøre dette omfattende systemet. Under revideringen av NiN v.1 til versjon 2 (lasert i 2015) ble hele systemet bygget opp igjen fra grunnen, på helt andre prinsipper enn i versjon 1. Det ble fra da av hetende Natur i Norge (NiN v.2), selv om det i systemarkitekturen er svært forskjellig fra NiN v.1. Så vidt jeg kan se har ikke Naturtypebasen blitt forandret etter at revideringen av NiN v.1 begynte.

Altså; NiN 1 og NiN 2 er to forskjellige systemer for å beskrive norsk naturvariasjon. Systemene i seg selv lanseres, og tilgjengeliggjøres, av Artsdatabanken. Resultatene av kartlegging etter NiN systemet skal også lagres og tilgjengeliggjøres av Artsdatabanken. Vi er en gruppe master og PhD studenter ved Naturhistorisk Museum ved UiO som ønsker å jobbe med disse artiklene. Vi ønsker å gjøre det omfattende, men fordi vi må gjøre dette ved siden av de øvrige studie-oppgavene kan det ta litt tid. Mvh, Espen Sommer Værland

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Naturtyper i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 08:49 (CEST)[svar]

Miljødirektoratets prioriteringer[rediger kilde]

Hei,

Spørsmål: Det står en liste over Miljødirektoratets prioriterte naturtyper. Den ser ut til å referere til naturtypene i Håndbok 13. Det skal jo ikke kartlegges etter Håndbok 13 lenger, men Natur i Norge (NiN). Naturtypene på listen korresponderer ikke til naturtypene i NiN. Betyr ikke det at denne listen over prioriterte naturtyper ikke lenger er korrekt? Her hadde jeg satt pris på at noen bidragsytere som kan mer enn meg kommer med råd.

Vennlig hilsen --Lene Johansen (diskusjon) 30. nov. 2018 kl. 11:13 (CET)[svar]

Ja, her er det rom for total omskriving. NiN versjon 2 har flere begreper som mangler i wikipedia. Fintom du kan bidra, Lene Johansen! Gabriel Kielland (diskusjon) 30. nov. 2018 kl. 12:52 (CET)[svar]
Det er ikke umulig at jeg kan hjelpe til, Gabriel Kielland. Jeg skal snart sette i gang med et bokprosjekt på temaet.

Lene Johansen

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Naturtyper i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. mar. 2024 kl. 19:10 (CET)[svar]