Diskusjon:Lindesnes kommune (1964–2019)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jeg justerte teksten i denne artikkelen i tråd med de endringene, (som Statens kartverk kaller «en relativt sjelden foretéelse»), som ble besluttet etter at Spangereidkanalen var ferdig utgravd 21. juni 2007. Lindesnes er tradisjonelt kjent som Norges sydligste punkt på fastlandet, men er nå omdefinert til en øy. Dette bør etter min vurdering få en sentral plass i artikkelen, men min faktaendring er blitt fjernet. Videre bør artikkelen Lindesnes (halvøy) flyttes til Lindesnes (øy) - og endel andre artikler justeres tilsvarende. Jeg tenker f.eks på Kinnarodden. Fastlandsnorge på langs må nå måles mellom Kinnarodden og Odden i Mandal. 91 19. jul 2007 kl. 10:42 (CEST)

Kartverket har oppgitt at sørligste fastlandspunkt er endret og ga koordinater for dette, jeg mener absolutt vi burde følge dette opp. Btd 19. jul 2007 kl. 10:47 (CEST)
Hørte radiodebatt mellom forskjellige etater med kartverket også, de var sannelig ikke sikre selv faktisk. Lindesnes kan ikke kalles øy, blir vel en av norges største da? Da må man isåfall ta det hele veien. Selv er jeg lokal og synes dette blir veldig rart, både øy og det med punktet. Flums 19. jul 2007 kl. 19:21 (CEST)
Det er alltid vanskelig med forandring, men hvis dette ikke er en øy, hva er det da? Det er ikke fastland. Menneskeskapt-argumentet holder ikke vann, hva er da menneskeskapte øyer? Btd 19. jul 2007 kl. 19:41 (CEST)
Jeg har tenkt litt omkring fenomenet Lindesnes etter at Statens Kartverk gikk ut med sin beslutning om å endre Norges ytterpunkter. Jeg tror vi vil få en utvikling som er lik den som gjelder Magerøya (som også har fastlandsforbindelse) og Nordkapp. Det handler om forholdet mellom faktisk virkelighet og opplevd virkelighet. Lindesnes er på samme måte som sin «slektning» i nord så etablert og innarbeidet - og dessuten så velutviklet i forhold til å gi service for turister og tilreisende - at stedet fortsatt vil ha en sterk tiltrekningskraft. Det dramatiske landskapet med vind og sjø, to hav som møtes, historie, fjellhall og fyrmuseum er severdige trekkplastre. Spangereidkanalen endret Norgeskartet, og jeg antar den snarere vil bidra til at interessen for området øker enn at den minker - selv om Lindesnes (igjen?) er blitt en øy. Pysen i Mandal er lite å skrive hjem om. Odden har ikke noe så spektakulært, interessant og dramatisk ved seg og kan neppe fungere som turistmagnet på samme måte som neset. Rent objektivt har Lindesnes endret status. Som turistmål og «opplevelsesprodukt», stiller stedet fortsatt sterkt – i likhet med Nordkapp. Gode illusjoner har evnen til å leve både lenge og vel. 91 19. jul 2007 kl. 22:19 (CEST)
En annen ting, har statens kartverk sagt at navnet på denne øya er Lindesnes øy/Lindesnes øya? Lindesnes i seg selv er den lille plassen helt syd bare....Flums 20. jul 2007 kl. 11:58 (CEST)
Ordlyden på SKs nettsted er: «Dermed ble Lindesneshalvøya med ett "forvandlet" til en øy!». [1] 91 20. jul 2007 kl. 12:27 (CEST)
Og øyen har ikke fått et navn? Da må vel Lindesnes (havløy) flyttes til Navnløs-øyFlums 20. jul 2007 kl. 13:20 (CEST)
I følge Fædrelandsvennen er betegnelsene Spangereid og Spangerøy tatt i bruk lokalt i området rundt kanalen. [2] 91 20. jul 2007 kl. 14:36 (CEST)

Jeg synes denne diskusjonen er rar. Ingen har vel tenkt å kalle Jylland for en øy selv om den blir skilt fra det europeiske fastland av Kielerkanalen. Ble Afrika en øy da de gravde Suezkanalen? Det er gravd mange kanaler i Europa uten at noen har kommet på å kalle området de er gravd gjennom, (og som plutselig trenger broer for å være landfast med Europa), for øyer. I prinsippet vil vel Jylland nord for Limfjorden være en øy og Hirtshals ligge nord på denne øya. Ingen omtaler Nord-Jylland som en øy. Om vi begynner å omtale Lindesneshalvøya sør for Spangereidkanalen som ei øy, da er vi i alle fall i forkant av folks oppfatning, og det skal jo ikke wikipedia være. --Harald Haugland 20. jul 2007 kl. 23:05 (CEST)

Nei, og takk for innlegg, etter å ha tenkt litt så er jeg SVÆRT klar på at dette ikke er noen øy. Bruker:91 sikter til et utspill av fyrmesteren som er fra Spangereid at den kalles for Spangerøy. Det er SVÆRT rart at jeg ikke har hørt noen bruke dette. Lindesnes er og blir den halvøya den alltid har vært. Dannmark ble dratt inn som eksempel. Regner også med at syd Sverige skal behandles som en øy da. Det er også nevnt her, lenger opp at Kartverket sier at Odden er sydligste sted. Han sier jo i artikkelen du benevner at DE selv IKKE vet. Jeg forandrer artikler tilbake, og emcyklopedisk som vi er så oppdaterer vi når fakta er klare. Flums 20. jul 2007 kl. 23:40 (CEST)
For å gjøre det helt klart, det er ikke noen personlige motiver i denne saken fra min side. Det handler om at wikipedia skal formidle fakta. Den 5. juli endret bruker: Gunnhaug artikkelen «Oversikt over norske geografiske ytterpunkter» i tråd med de beslutninger som var tatt i Statens Kartverk og publisert. Da må vi kollektivt ta ansvar for at relevante artikler og faktaopplysninger som en konsekvens av dette justeres tilsvarende. All verdens innvendinger og argumenter mot SKs beslutning må evnt. fremføres overfor denne instansen og ikke brukes som påskudd for en redigeringskrig på Wikipedia. SK har pt. definert Lindesneshalvøya som en øy og fastslått at Odden er Norges sydligste punkt på fastlandet. Harald Haugland og Flums kan misbillige endringen, men det legitimerer ikke gjentatte endringer av artikkelens fakta. Slik aktivitet er vel snarere vandalisme? 91 21. jul 2007 kl. 00:24 (CEST)
Leste du hva SK sa i avisartikkelen du lenket til? Velger å sitere fvn litt:

"– Det finnes ikke noe rett svar. Det er delte meninger om hvordan man skal definere om Lindesnes fyr nå ligger på ei øy eller ikke. Hvis man definerer kanalen som menneskeskapt, noe den jo er, vil noen si at fyret fortsatt ligger på ei halvøy. Hvis definisjonen på ei øy er at hele området er omkranset av vann, så er det ei øy, sier Trond Espelund i Statens kartverk til NTB." Flums 21. jul 2007 kl. 01:35 (CEST) Endret: Flums 21. jul 2007 kl. 01:52 (CEST)

Jeg mener å ha fulgt ganske godt med. I første fase etter 21. juni (også 2. juli) var spørsmålet (offisielt) uavklart fra SKs side, noe ovennevnte uttalelse/sitat gir tydelig uttrykk for. Frem til notabilitetenes besøk og den offisielle åpningen den 5. juli ble saken så avklart og beslutningen tatt i SK om at landets geografiske ytterpunkter må ansees endret. 91 21. jul 2007 kl. 09:17 (CEST)
Først: Den delen av Danmark som er nord for Limfjorden er en øy i følge dansk wikipedia: "Nørrejyske Ø, også kaldet Vendsyssel-Thy, er den del af Jylland der ligger nord for Limfjorden bestående af Vendsyssel, Hanherrederne og Thy." Er svært enig med 91. Wikipedia bør formidle fakta, og ikke bare hva som er opplevd virkelighet. Begge artiklene burde kunne ha formidlet både opplevd virkelighet og fakta slikSK ser den. Jeg mener at en ikke bør slette fakta en er uenig i og overlate til andre å formidle begge deler. Sletter en først fra artikkel om Odden burde en også ha slettet lenkene om Norges ytterpunkter og endret tilbake den artikkelen slik at den stemte overens med endringen en selv har gjort. Gunnhaug 21. jul 2007 kl. 23:16 (CEST)
Endring av en del av fastlandet slik Startens kartverk hevder er synonymt med å hevde at Vågsøy er en del av fastlandet fordi det går en bro ut dit. Dette er med all respekt å melde fullstendig vås. — Jeblad 23. okt 2007 kl. 18:10 (CEST)
Er det en fylling? En bro i lufta hindrer jo ikke vannet slik at det hadde oppstått et lignende problem. Btd 24. okt 2007 kl. 01:26 (CEST)

Avisen Lindesnes[rediger kilde]

Det bør vel være ei lenke øverst her til avisen med samme navn som kommunen? --152.94.83.209 24. mar 2011 kl. 11:01 (CET)

Hvis man søker etter Lindesnes, får man opp en pekerside med fire valg. Ett av dem er avisen. Hvis man søker etter Lindesnes kommune, er det sannsynligvis kommunen man er interessert i å lese om. - Soulkeeper 24. mar 2011 kl. 11:06 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Lindesnes. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. feb. 2019 kl. 07:35 (CET)