Diskusjon:Jøder i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Endel småfeil[rediger kilde]

Denne artikkelen må det gjøres endel med. Noen små anmerkninger: Er det antallet jøder, eller antallet jøder som er organisert i de jødiske trossamfunn, som her telles? Kommentaren om grunnloven må omformuleres fordi den er noe upresis - forbudet mot jesuitter ble ikke gjernet før i 1956. Det kan hentes inn noen elementer om jøder i Norge fra artikkelen om antisemittisme. Ctande 31. mai 2006 kl.21:31 (UTC)

Akkurat det med jesuiter var jeg egentlig litt usikker på, men jeg følte at det måtte med at de også var utestengt. Det var egentlig den eneste nye opplysningen jeg kom med i artikkelen. Profoss 31. mai 2006 kl.22:00 (UTC)

Endring av tittel[rediger kilde]

Jeg mener tittelen bør endres til "Norske jøder". Dette fordi tittelen "Jøder i Norge" indirekte fratar jødene den norske statstilhørigheten. "Norske jøder" er forøvrig brukt i resten av artikkelen. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 129.240.144.203 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Artikkelen inkluderer også de jøder som er bosatt i Norge som ikke er norske statsborgere og som ikke føler seg norske. Endrer vi tittelen ekskluderer vi disse; slik tittelen er nå ekskluderer den ikke noen idet den ikke sier noe verken fra eller til om statstilhørighet. Cnyborg 30. okt 2006 kl. 17:30 (UTC)
Jeg er enig med den anonyme her. Subsidiært kunne artikkelen flyttes til norsk-jødisk historie eller lignende. -- Olve 31. okt 2006 kl. 00:00 (UTC)
se forøvrig min artikkel jødedom i Berlin - kunne en slik tittel være en løsning? Kph 31. okt 2006 kl. 00:02 (UTC)

Historisk frihåndstegning?[rediger kilde]

Dette avsnittet er meget merkelig.

Norges befolkning ble konvertert fra hedendom til kristendom over et tidsrom på nesten 100 år, ofte under tvang. I år 1000 ble alle ikke-kristne bannlyst fra Norge i et forsøk på å etablere kristendommen som statsreligion. Selv om forbudet trolig var rettet mot hedningene utestengte det også jøder fra landet i over 800 år.

Hvilken lov snakkes det om? Hvordan lød bestemmelsen? Hva menes med statsreligion? Hva menes med bannlyst? Var det jøder i Norge i år 1000?

I det hele tatt er denne innledende biten meget besynderlig, og ødelegger for resten, der det er mye godt. Ctande 24. mar 2008 kl. 15:08 (CET)

Snart feirer denne merknaden månedsjubileum. I og med at en av dens moderartikler, om innvansring i Norge, ligger an til en snarlig utmerkelse, er jeg tilbøyelig til bare å stryke etter forgådtvbefinnebnde dersom det ikke gjøres forsøk på å besvare merknadene. Ctande 13. apr 2008 kl. 10:49 (CEST)

Innvandring etter oppheving av jødeparagrafen[rediger kilde]

I Jøder i Norge#Historie står det:
"opphevet Stortinget forbudet mot jøder 21. juli 1851."
"ingen jøder slo seg ned i landet året etter at paragrafen var opphevet. I 1853 kom én, og 15 år etter bodde det totalt 25 jøder i Norge.
I 1852 ankom de første jødene landet for å bosette seg, men det var ikke før i 1892 at det var nok jøder til å opprette en synagoge i Oslo." Slik det står er disse utsagnene motstridende.
--Ohedland (diskusjon) 31. aug. 2014 kl. 20:50 (CEST)[svar]

Ingress[rediger kilde]

Dette er noe vagt og har ikke dekning i artikkelen. «og sees på som godt integrert i det norske samfunnet. Blant jøder finner du en stor variasjon av mennesker. Noen norske jøder har forfedre som innvandret til Christiania på midten av 1800-tallet og som i generasjoner har holdt Norge som sitt fedreland, mens andre har kommet de siste tiårene. Det er en stor variasjon blant de ca. 1500 jødene i Norge, både sosialt, demografisk, yrkesmessig og religiøst. Det finnes norske jøder som aldri gjør noe ut av religionen sin og det finnes de som har jødedommen som en sentral del av hverdagen.» --Mvh Erik d.y. 25. jan. 2017 kl. 20:07 (CET)[svar]

Relevant stoff, må skrives om[rediger kilde]

For vagt og generelt. Kan settes inn igjen dersom det konkretiseres og gis referanse. «Fram til utbruddet av andre verdenskrig drev de fleste med handel, noe de sannsynligvis også hadde gjort i Øst-Europa, og i Sverige eller Danmark. Mange startet opp som omførselshandlere, men etter hvert etablerte flertallet sitt eget foretak, enten det var en beskjeden detaljhandel, eller de hadde en grossistvirksomhet, mens andre kunne ha en jødisk arbeidsgiver.» --Mvh Erik d.y. 25. jan. 2017 kl. 20:24 (CET)[svar]

«Norske jøder er godt integrert i det norske samfunn.[trenger referanse]» --Mvh Erik d.y. 25. jan. 2017 kl. 20:29 (CET)[svar]

Her er det mange formodninger og kildeløse påstander. «Det er kjent at det også er et antall jøder blant de ferskere innvandrere, både blant fast bosatte og midlertidig bosatte, og at en del av disse ikke etablerer formell kontakt med noen av de to synagogene. Det kan for eksempel dreie seg om amerikanere. Men en tallfesting av denne «gruppen» er såvidt vites ikke forsøkt (2008).» --Mvh Erik d.y. 25. jan. 2017 kl. 20:30 (CET)[svar]

Nordligste synagoge[rediger kilde]

blir ofte feilaktig hevdet å være verdens nordligste synagoge.<ref name="synagoge_latitudes">[http://alnakka.net/w/index.php?title=En:Synagogues_at_extreme_latitudes Alnakka.net – Synagogues at extreme latitudes]</ref> Det argumenteres mot en påstand som «noen» (hvem?) visstnok har kommet med, uten å konkretisere «motbevis» og med svak kilde. --Vennlig hilsen Erik d.y. 14. mar. 2017 kl. 09:33 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Jøder i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. jul. 2017 kl. 13:31 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Jøder i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 15:14 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Jøder i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. sep. 2017 kl. 13:07 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Jøder i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. mai 2022 kl. 23:02 (CEST)[svar]

Redigeringsforslag 14. november 2022 (Semi-protected)[rediger kilde]

Det er ikke korrekt at alle ikke-kristne ble nektet adgang til Norge. Det som er korrekt er at katolikker var nektet adgang i tiden etter reformasjonen. Jesuittpredikanter og jøder lovformelig knektet adgang til riket frem til 1860-tallet. Det fantes ikke og har aldri eksistert noen lovformelig adgangsnektelse for "ikke-kristne" i Norge. Det være seg ateister, buddhister, mus limer, hinduer, sikher, taoister, osv. 2A02:2121:108:4561:4DAB:F6EB:D83:C893 14. nov. 2022 kl. 23:59 (CET)[svar]

Dette er et diskusjonsinnlegg, ikke et redigeringsforslag. Hva er det du ønsker å bytte ut og hva skal det stå i stedet? Husk å inkludere referanser. TommyG (diskusjon) 15. nov. 2022 kl. 09:13 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Jøder i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. okt. 2023 kl. 03:58 (CEST)[svar]