Hopp til innhold

Dirty Pretty Things

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dirty Pretty Things
Generell informasjon
Utgivelsesår13. desember 2002
Prod.landStorbritannia
Lengde93 min.
Språkengelsk,
somali
Bak kamera
RegiStephen Frears
ProdusentRobert Jones,
Tracey Seaward
ManusforfatterSteven Knight
MusikkNathan Larson
Foran kamera
MedvirkendeChiwetel Ejiofor,
Audrey Tautou,
Sergi López,
Benedict Wong
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Dirty Pretty Things er en britisk thrillerfilm fra 2002, regissert av Stephen Frears. Hovedrollene innehas av Chiwetel Ejiofor og Audrey Tautou.[1] Filmen hadde premiere 13. desember 2002, og ble nominert til Oscar for beste originalmanus.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Okwe er en vest-afrikansk innvandrer som befinner seg ulovlig i Storbritannia. Han kjører drosje i London på dagtid, og arbeider i resepsjonen på et hotell om natten. Hotellet er bemannet med mange innvandrere, både lovlige og ulovlige. Okwe holder seg våken ved å tygge khat. Okwe var doktor i hjemlandet, og ble tvunget til å flykte etter å ha blitt falskt anklaget for å ha myrdet hans kone. I London blir han presset til å gi medisinsk behandling til andre fattige innvandrere, inkludert andre drosje-sjåfører med kjønnssykdommer. Okwes venn Guo Yi, en ansatt ved et sykehus, forsyner ham med antibiotika i all hemmelighet.

En prostituert kjent som Juliette, som driver sin handel fra hotellet, forteller Okwe om et tett toalett i et av hotellrommene. Han forsøker å fikse problemet, men oppdager et menneskelig hjerte. Hotell-sjefen, Juan, arrangerer en rekke ulovlige operasjoner ved hotellet hvor innvandrere bytter indre organger i bytte mot falske pass. Juan oppdager Okwes fortid som lege, og presser ham til å bli med på operasjoner som kirurg - men Okwe nekter.

Senay er en muslim fra Tyrkia som søker asyl i Storbritannia, som også arbeider ved hotellet som renholder. Innvandringsstatusen hennes gjør at hun kan bli i Storbritannia forutsatt at hun ikke jobber. Hotellet er en perfekt jobb fordi hun ikke er arbeider der offisielt. Hun lar Okwe sove på hennes sofa når hun ikke er hjemme, ettersom hun kommer fra en konservativ kultur hvor menn og kvinner som ikke er gift med hverandre, aldri skal overnatte sammen, under samme tak. Senay mister jobben ved hotellet, og i desperasjon godtar hun å bytte en nyre mot et nytt pass. Okwe forsøker også å skaffe seg ny identitet, og reise tilbake til sin unge datter i Nigeria. Senay planlegger å starte et nytt liv i New York City.

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Selås, Jon. "Dirty Pretty Things". Verdens Gang. 20. november 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata