Dipterocarpaceae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dipterocarpaceae
Nomenklatur
Dipterocarpaceae
Blume, 1825
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Grupperosider
Ordenkattostordenen
Økologi
Antall arter: ca. 680
Habitat: skog
Utbredelse: tropiske strøk
Inndelt i

Dipterocarpaceae er en plantefamilie i kattostordenen. Den har ikke fått noe norsk navn, og artene i familien vokser ikke naturlig i den nordiske floraen.

Artene er store trær som vanligvis blir 40–70 m høye. Enkelttrær kan bli nesten 100 m høye, noe som gjør dem til de høyeste av alle blomsterplanter. De fleste er eviggrønne eller halvt eviggrønne, men noen feller løvet i tørketiden. Veden har harpikskanaler med duftende harpiks. Bladene sitter spredt og er enkle og fjærnervede.

Blomsterstanden er en klase eller topp som sitter endestilt eller i bladhjørnene. Blomstene er femtallige, aktinomorfe, undersittende og tvekjønnede. De har som regel en søt duft, og pollineringen gjøres av ulike insekter. Begeret sitter igjen på frukten og hjelper den til å spre seg med vinden. Frukten kalles en pseudosamara til forskjell fra egentlige samaraer der vingen er en del av selve frukten.

Utbredelsen omfatter Sør-Amerika, tropisk Afrika, øyene i Det indiske hav og Sør- og Sørøst-Asia. Avgrensingen mellom de ulike slektene i familien er uklar. Hopea kan for eksempel være en delgruppe av Shorea. Det søramerikanske treet Pakaraimaea dipterocarpacea ble tidligere regnet til familien, men har vist seg å være søsterarten til solrosefamilien i tradisjonelt omfang. I APG IV-systemet er Pakaraimaea inkludert i solrosefamilien.

Størst betydning har Dipterocarpaceae i den indomalayiske sonen der de ofte er dominerende både i tropisk regnskog og tropisk lauvfellende skog. Noen arter er økonomisk meget verdifulle som tømmertrær på grunn av den lange, rette stammen. Dammarharpiks fremstilles fra flere slekter i denne familien.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]