Tamagotchi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tamagotchi.

Tamagotchi er en minicomputer med innebygget programvare som simulerer et kjæledyr, i Norge best kjent som datadyr. Tamagotchi er altså et virtuelt kjæledyr som lever hele sitt liv på en LCD skjerm i en nøkkelring. «Tamagotchi» er en sammensetning av det japanske ordet «たまご» (tamago) som betyr «egg», og det engelske «watch» (klokke).[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Dyret har mange ulike funksjoner, det blir først klekket, så vokser det og forandrer seg en gang i døgnet. Det leker, sover, og spiser omtrent som et slags dyr. Den har både fysiske og psykiske egenskaper. Den ler når den er glad, gråter når den er lei seg og roper på eieren når den blir sulten. Som et vanlig dyr dør den eller blir syk hvis eieren ikke tar vare på den.

Tamagotchi ble solgt i 1996 av leketøyskonsernet Bandai i Japan. Bandai skapte også leketøysserien Power Rangers. Oppfinneren av datadyret er en japansk kvinne som het Aki Maita som har jobbet i Bandai siden 1990. Hun gjorde undersøkelser på hva barn og unge foretrekker av egenskaper blant venner og kjæledyr, og basert på denne undersøkelsen skapte hun Tamagotchi.

Den første versjonen Tamagotchi kom ikke til Norge før våren 1997. Denne typen var forholdsvis enkel, uten infrarød og med begrensede egenskaper. Tamagotchiene var veldig dekorative der de danset rundt i sine små, pyntede dataegg.

Tamagotchi versjon 2 kom ut i 1999. Disse hadde infrarød kommunikasjon, som gjorde at datadyrene fikk en ny og meget avgjørende egenskap: De ble i stand til å formere seg. Infrarødstrålen sendte informasjon om det ene vesenet i det ene «egget» til det andre, og den andre skapningen ville materialisere seg på skjermen til den andre. Slik kunne de gradvis bli bedre venner, til de parret seg og eieren fikk en ny «generasjon» Tamagotchier.

Tamagotchi versjon 3 har i liten grad blitt importert til Norge, men i høy grad blitt solgt i utlandet. Dette vesenet har også infrarød, men grafikken er blitt bedre. Dyrene har fått mer utviklet personlighet, og piper ikke så ofte som de eldste typene. Det ble opprettet et nettsted for disse, en virtuell verden der man kan leke med dem i fellesskap, Tamagotchi Town.

I tillegg til Tamagotchi blir det produsert en rekke avleggere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]