Dicksoniaceaefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dicksoniaceae»)


Dicksoniaceae
Dicksonia antarctica i Australia.
Nomenklatur
Dicksoniaceae
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenTrebregner
Inndelt i

Conantiopteris
Coniopteris
Erboracia
Lophosoriorhachis
Nishidicaulis
Onychiopsis

Arten Lophosoria quadripinnata er av moderat størrelse og vokser fra Cuba og Mexico i nord til Chile i sør.

Dicksoniaceae er en familie av små, tre-liknende bregner innen ordenen Cyatheales og inneholder foreløpig minst tre nålevende slekter og en rekke utdødde. Artene vokser i tropene hovedsakelig på den sørlige halvkule, helt sør til New Zealand.

Bladene er karakteristisk svært store og flikete; bladplatene er gjerne 1–4 meter lange. Samtidig er artene noen av de laveste blant de såkalte «trebregnene». Stengelen er en enkeltstående «trestamme», særlig his slekten Dicksonia, og alle slektenes arter har betydelig hårdekke.

Familien er trolig monofyletisk. De er beslektet med Cyatheaceae, men antas å være enda mer primitive, med røtter i alle fall tilbake til jura og kritt.

Dicksonia har 20–25 arter i tropisk Asia, Stillehavet og Australia, med noen få arter også i Latin-Amerika. Flere av artene dyrkes som stue- eller hageplanter.

Lophosoria er svært lik og beslektet med Cyathea i Cyatheaceae-familien, og noen av artene er også synonyme med Alsophila-arter i denne familien. Tidligere ble disse artene kategorisert som en egen familie, Lophosoriaceae.

Calochlaena er kanskje synonym med, eller en del av, slekten Culcita, men sporene skiller seg klart fra hverandre mellom disse to slektene. Bregnene vokser bare i Sørøst-Asia, Stillehavet (Melanesia, Malesia, Polynesia) og Australia. Slekten har i alt 5–6 arter. Røttene (rizomene) er krypende, og bladene blir inntil 1,5 meter lange og hårdekte. Det har blitt funnet fossiler i Australia fra kritt (65–100 mill. år) og tidlig tertiær (1,8-65 mill. år).

For en mer omfattende taksonomi, se: Bregner

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

Lophosoriaceae

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]