Det transilvanske platå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det transilvanske platå

Det transilvanske platå (rumensk: Podişul Transilvaniei; ungarsk: Erdélyi-medence) er et platå i det sentrale Romania.

Platået ligger innenfor og har fått navn fra den historiske regionen Transilvania, og er nesten helt omsluttet av de karpatiske fjellgruppene Øst-Karpatene, Sør-Karpatene og Apusenifjellene. Området inkluderer Den transilvanske slette.

Området blir feilaktig kalt et platå, men det ikke finnes omfattende sletter; i stedet består det av et nettverk av daler av ulik størrelse, kløfter og canyons, forent av mange lave fjellkjeder som når opp til høyder på 150–250 meter over dalene.

Plåtået har innlandsklima. Temperaturen varierer en god del i løpet av et år, med varme somre og svært kalde vintre. Store skoger dekker deler av platået og fjellene. Gjennomsnittlig høyde over havet er 300–500 meter.

Det transilvanske platået deles inn i tre områder:

  • Someş-platået (den nordlige delen)
  • Den transilvanske sletten (den sentrale delen)
  • Târnava-platået (den sørlige delen).

Den transilvanske sletten er kupert med lave åser (400-600 moh.), men på grunn av at området er nesten helt oppdyrket kalles det en slette.[1]

Det transilvanske bekken[rediger | rediger kilde]

Det transilvanske bekkenet (rumensk: Depresiunea colinară a Transilvaniei) omfatter Det transilvanske platået og randområdene mot de karpatiske fjellene, som har en annen karakter enn platået. Dette området betraktes som et stort bekken innenfor Karpaterbuen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gimnaziu.info. «Depresiunea Colinară a Transilvaniei, Podişul Transilvaniei». Gimnaziu.info (rumensk). Besøkt 18. juli 2020.