Det syrisk-ortodokse knanaya-erkebispedømmet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det syrisk-ortodokse knanaya-erkebispedømmet
Kirkesyrisk-ortodoks
Land:Indias flagg India
DelkirkeMalankara
BispeseteChingavanam

Det syrisk-ortodokse knanaya-erkebispedømme i den indiske delstaten Kerala er erkebispedømmet som er ansvarlig for samtlige knanayakristne av syrisk-ortodoks konfesjon. Erkebispedømmet har sitt sete i Chingavanam i Kerala, der de fleste knanayakristne bor, men omfatter også syrisk-ortodokse knanayakristne i andre deler av India og i andre land. Erkebispedømmets omfang er altså ikke geografisk definert, men etnoreligiøst, og overlapper derfor med de andre bispedømmene av den syrisk-ortodokse kirke av Malankara. Totalt er erkebispedømmet ansvarlig for om lag 100 000 troende.

Erkebispedømmet ledes av en erkebiskop (per 2011 Mor Sevarios Kuriakose), som får hjelp fra tre hjelpemetropolitter. Av disse er en ansvarlig for Kallisserry-regionen, en for Ranni-regionen, og en for Nord-Amerika og Europa.

Historie[rediger | rediger kilde]

De knanayakristne er en nokså lukket etnoreligiøs gruppering som har en om lag 1700 år lang historie i Kerala. En drøy tredjedel av knananittene, som de også heter, hører til den syrisk-ortodokse kirke av Malankara, som ble til gjennom en union med patriark Abdul Masih I av Antiokia i 1665. Knananittene hadde sine egne kirker or prester innenfor den syrisk-ortodokse kirken av Malankara. Etter disse prestenes ønske opprettet patriark Ignatius Abdulla II i 1910 et eget bispedømme for knananittene. Bispedømmets første biskop var Mor Sevarios Geevarghese. Bispedømmet hadde ved grunnleggelsen ni menigheter. I dag omfatter det over hundre kirker, hovedsakelig i Kerala, men også i andre land, spesielt USA, Canada og Storbritannia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]