Knanayakristne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Knanayakristne (eller knananitter, hebraisk קנאים, urdu قنانيا) er en etnoreligiøs minoritet i den indiske delstaten Kerala. Etnisk er de av jødisk avstamning, men hører religiøst til de tomaskristne, som de utgjør en streng endogam undergruppering av. Av de om lag 300 000 knanayakristne hører grovt 200 000 til den syro-malabariske katolske kirke og 100 000 til den syrisk-ortodokse kirke av Malankara, mindre grupper er bl.a. pinsevenner.

Dagens knanayakristne stammer fra 72 familier av assyrisk-kristne jøder, som på 300-tallet slo seg ned ved Malabarkysten. De ble godt mottatt av herskerne og fikk flere privilegier.

Knanayakristne er strengt endogame, det vil si at de gifter seg bare med andre knanayakristne. Således kan for eksempel en knananittisk syro-malabarisk katolikk gifte seg med en knananittisk syrisk-ortodoks, men ikke med en syro-malabarisk katolikk som ikke er knanaya. Man kan heller ikke konvertere til knanayakristendommen, men blir utelukkende født inn i den.

De knanayakristne har egne bispedømmer og biskoper innenfor hierarkiet til sine respektive kirker: Kottayam erkeeparki omfatter de syro-malabariske knanayaene, og Chingavanam erkebispedømme de syrisk-ortodokse.