Det store togrøveriet (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det store togrøveriet (roman)
The Great Train Robbery
Forfatter(e)Michael Crichton
Språkengelsk
SjangerRoman; Historie, Krim
Utgitt1975
ForlagAschehoug forlag
OversetterAxel S. Seeberg (1976)
Sider241
ISBN 82-03-08425-7

Det store togrøveriet (engelsk The Great Train Robbery) er en roman av den amerikanske forfatteren Michael Crichton og regnes som en av hans utypiske romaner. Romanen er basert på det kjente «store gullranet i 1855», som er en av de største forbrytelsene i engelsk kriminalhistorie.

Om Det store togrøveriet[rediger | rediger kilde]

Det store gullranet i 1855[rediger | rediger kilde]

Historien i Det store togrøveriet er basert på en sann historie, kjent under navnet «det store gullranet» (Great Gold Robbery of 1855), som foregikk mens Storbritannia deltok i Krimkrigen. Natt til 15. mai ble gull til en verdi av 12 000 pund lastet ombord på toget fra London til Paris via Den engelske kanal, og transporten hadde sikkerhetsrutiner mot alle tenkelige trusler. Da lasten ankom Paris for å bli overflyttet til neste etappe, ble overraskelsen stor over at kassen inneholdt poser med skytevåpen og kuler.

I august 1855 ble Edward Agar, en proff kriminell, tatt for falsk forklaring under saken og skulle bli sendt til en straffekoloni i Australia. I et brev til kona Fanny Kay nevnte Agar navnet William Pierce, en tidligere ansatt som jobbet ved jernbanen, som sin samarbeidspartner. Han skulle betale henne 7000 pund for jobben Ager var med på å utføre under kuppet, noe som Pierce aldri gjorde. Da Kay begynte å bli mistenksom, oppsøkte hun sin mann i fengselet sommeren 1856 og fortalte han om pengene som ikke er blitt betalt. Det var først da Agar fortalte hele historien om kuppet. Dette førte til at Pierce og to andre menn ble tatt november 1856. Under rettssaken ble Pierce dømt til 2 år fengsel, mens de to andre ble sent for 14 år i en straffekoloni. På tross av dommene ble gullet fra ranet aldri funnet og heller ikke hva verdien av gullet ble brukt til, men mange påstander, teorier og myter har i ettertid oppstått rundt rettssaken. Den mest kjente av dem var at William Pierce viste hvor gullet var gjemt og levde av gullet resten av livet, en teori som blir støttet av at man ikke vet hvor William Pierce bodde eller hørte noe fra han etter løslatelsen i 1858.

120 år senere skrev Michael Crichton sin roman basert på hendelsen, der han prøver å gi et svar på hvordan ranet ble utført uten at noen la merke til det og hva som skjedde med gullet som forsvant.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår i året 1855, midt under Krimkrigen. En gang i måneden blir 12 000 pund i gull fraktet med hurtigtog fra London Bridge Station til de engelske avdelingene på Krim. Frakten krever beskyttelse etter alle mulige regler og regnes som det beste sikreområdet i Storbritannia etter da tidens standard. Men i kulissene planlegger en gjeng ledet av Edward Pierce den perfekte kupp som får navnet "Det store togrøveriet" da kuppet ble gjennomført 23. mai 1855. Ranet ryster hele England og er betegnet som en av de største forbrytelsene i engelsk kriminalhistorie.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Romanen er tolket som forfatterens versjon på hvordan kuppet ble utført, ut ifra vitnebeskrivelser, avhør og etterforskningspapir fra perioden etter kuppet. Romanen skildrer også Viktoratiden sett med dagens øyner.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 1976Aschehoug forlag i Axel Segelcke Seebergs oversettelse. Bokklubb utgaven fra 1978 inneholder i tillegg 16 sider med tegninger fra 1800-tallets England.

Film[rediger | rediger kilde]

Michael Crichton: The First Great Train Robbery (1979). Sean Connery som Edward Pierce og Donald Sutherland som Robert Agar.