Det nasjonale palassmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det nasjonale palassmuseum

Det nasjonale palassmuseum (kinesisk: 國立故宮博物院 pinyin Gúolì Gùgōng Bówùyùan) er et kunstgalleri og museum i TaipeiTaiwan. Det besitter en svært omfangsrik bestand av kunst og gjenstander fra det kinesiske fastland. Opprinnelig var dette den keiserlige kunstsamling som i store stykker var blitt til i Qianlong-keiserens tid.

Museet ligger nord i Taipei, noe utenfor sentrumsbebyggelsen, og er et moderne anlegg der gamle kinesiske arkitektoniske idealer er ivaretatt og de klassiske feng shuiprinsipper er respektert.

Samlingene i Palassmuseet i Den forbudte by i Beijing har samme utgangspunkt. Når samlingen er delt, og den langt viktigste delen er i Taipei, skyldes det hendelser på 1930-tallet og i den siste fase av den kinesiske borgerkrig.

Noen klenodier[rediger | rediger kilde]

«Jadekålen», skulptur av en napakål.
«Den kjøttformede steinen»

Museet har i sine samlinger en rekke ting av internasjonalt ry. Blant dem er:

  • «Jadekålen», et stykke jade skåret til som et napakålhode og med to insekter på det. Utnyttelsen av de naturlige fargevariasjoner i jaden er med på å gjøre dette til et meskerverk.
  • «Den kjøttformede steinen», et stykke agat der man ved utformingen har utnyttet stenens naturlige strata slik at det ligner på et stykke svinekjøtt tilberedt i soyasaus.
  • Palassets versjon av «Qingmingrullen». Selv om dette kun er en kopi av en original som befinner seg i Palassmuset i Den forbudte by i Beijing, er den ikke desto mindre betraktet som et kunstnerisk mesterverk.
  • Maleriet «Ett tusen hester» av Giuseppe Castiglione.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]