Det italienske kapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det italienske kapellet
OmrådeOrknøyene (region i Skottland)[1]
Holm (Scottish civil parish)[2]
PlasseringLamb Holm[3]
BispedømmeAberdeen bispedømme
Byggeår1945
Beliggenhet
Kart
Det italienske kapellet
58°53′24″N 2°53′22″V
Det Italienske kapellet
Innvendig i kapellet

Det italienske kapellet på øya Lamb HolmOrknøyene er et katolsk kapell som ble bygget av italienske krigsfanger som var tatt til fange i Nord-Afrika under den andre verdenskrigen. Fangene var på øya mellom 1942 og 1945 for å arbeide med Churchill Barriers i Scapa Flow.

Det var til sammen 550 italienske krigsfanger som ble brakt til Orkney, 200 hadde base i Camp 60 på Lamb Holm.

Fangene var langt hjemmefra og følte et dypt behov for et sted for bønn. I 1943 fikk de tillatelse til å benytte to av de prefabrikkerte betongkonstruksjonene som ble brukt som brakker. De ble plassert sammen ende mot ende og dannet en bygning som ble benyttet som kapell og skole. Fangen Domenico Chiocchetti fra Moena, en kunstner, fikk med seg noen fanger som var håndverkere, og begynte å sette det i stand.

Innvendig ble det kalket, og alteret ble laget av betong som var til overs ved arbeidet med barrierene. Interiøret i tønnehvelv er dekorert slik at det skal ligne et kirkeinteriør med hvelving. Altertavlen er en fremstilling av Maria med barnet, basert på bildet Madonna of the Olivers malt av Nicolo Barabino. Koret er skilt fra skipet med en korskranke av smijern. Taket i koret har en due, et symbol for den hellige ånd omgitt av evangelistsymbolene.

Kapellet ble ikke benyttet lenge, for i mai 1945 ble fangene flyttet til Skipton i Yorkshire. Det var da ennå ikke helt ferdig, så Domenico Chiocchetti fikk bli igjen på øya for å fullføre kapellet etter at de andre fangene var flyttet og senere løslatt på slutten av krigen.

I 1958 ble kapellet restaurert og i 1960 kom Chiocchetti tilbake til kapellet for å hjelpe til med arbeidet. Han besøkte også kapellet i 1964, men var for syk til å være med da krigsfangene var på øya i 1992 for å feire femtiårsminne for deres ankomst. Domenico Chiocchetti døde i 1999.[4][5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Historic Environment Scotland ID, portal.historicenvironment.scot[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Historic Environment Scotland ID[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ archINFORM, archINFORM project ID 41763, besøkt 2018[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «The Italian Chapel Feature Page on Undiscovered Scotland». www.undiscoveredscotland.co.uk. Besøkt 20. januar 2021. 
  5. ^ «Det Italienske kapellet – Kunsthistorie». kunsthistorie.com. Arkivert fra originalen 28. februar 2021. Besøkt 20. januar 2021. 
  6. ^ «BBC - Legacies - Architectural Heritage - Highland - Orkney's Italian Gift». www.bbc.co.uk. Besøkt 20. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]